16 / 04 / 2024

Köprü yapımında kesilen her ağaç karşılığında 5 ağaç dikilecek!

Köprü yapımında kesilen her ağaç karşılığında 5 ağaç dikilecek!

İstanbul'un üçüncü havalimanı inşaatında ağaç katliamı yapılacağı, göl ve derelerin tahrip edileceği, içme suyunun tehlikeye gireceği ve çevre kirliliğinin artacağı iddialarına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'dan yanıt geldi...


Temeli önceki gün atılan, İstanbul'un üçüncü havalimanı inşaatında ağaç katliamı yapılacağı, göl ve derelerin tahrip edileceği, içme suyunun tehlikeye gireceği ve çevre kirliliğinin artacağı iddialarına Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'dan yanıt geldi. Eroğlu, bölgede doğal orman ve göl bulunmadığının altın çizerek, şunları söyledi: "Havalimanı yapılması maksadıyla 6 bin 173 hektarlık ormanlık alanda ön izin verilmiş olup, söz konusu sahada henüz ağaç kesimi yapılmamıştır. Bu sahanın yüzde 70'lik bölümünde orman örtüsü bulunuyor. Ayrıca iddia edildiği gibi bu bölgede hiçbir doğal göl de yok. Göl veya gölcük olarak bahsedilen su birikintileri, söz konusu sahada yapılan madencilik faaliyetleri neticesi ortaya çıkan çukurların su ile dolmasıyla meydana geldi. Suni olarak oluşmuş bu göletlerin halk sağlığına zarar vermesi ihtimaline karşı zaten rehabilitasyon planları yaptık." 


11 YILDA 3 MİLYAR FİDAN... 

Veysel Eroğlu, İstanbul'da inşası hızla devam eden 3'üncü köprü yolunun geçeceği ormanlık alanda ağaç katliamı yapıldığı iddialarına da, "Gerçek dışı" dedi. Bakan Eroğlu, "Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Marmara Otoyolu için 2.542 hektarlık ormanlık alana izin verildi. Bu alanın sadece 706.92 hektarlık kısmı yol platformu alanı olarak kullanılacak. Taşınması mümkün olan ağaçlar taşınacak. Karayolları, köprü yapımında kesilen her ağaç başına da en az 5 tane ağaç dikecek" diye konuştu. Türkiye'nin orman varlığını koruduklarını da kaydeden Bakan Veysel Eroğlu, "11 yılda 3 milyardan fazla fidanı toprakla buluşturduk. Orman varlığımızı 21.7 milyon hektara ulaştırdık. 9 milyon dekar yeni orman alanı kazandırdık. Yıllık ağaçlandırılan alanı 2003 öncesine göre 6.5 katına çıkardık" dedi. 



Büşra Arslan/ Sabah 



Önerilen Bağlantılar : 3. Havalimanı