19 / 04 / 2024

Konya Şeker enerji yatırımlarına devam edecek!

Konya Şeker enerji yatırımlarına devam edecek!

Kangal Termik Santrali ihalesini 2013 yılında 985 milyon dolarlık teklifle kazanan Konya Şeker, 685.5 milyon dolara Soma B Termik Santrali ihalesini de aldı.


Toplam kurulu gücü 990 megavatı bulan santralle, Konya Şeker’in enerjide toplam büyüklüğü 1500 megavata, elektrikte pazar payı da yüzde 3.5’e ulaşacak. Bu yıl Konsolide cirolarının 700 milyon liralık katkı sağlayan Kangal Termik Santraliyle birlikte 5.6 milyar liraya ulaştığını vurgulayan Pankobirlik Genel Başkanı ve Konya Şeker Yönetim Kurulu Başkanı Recep Konuk, Soma’nın ise ciroya ek 1 milyar lira sağlayacağını düşündüklerini söyledi. Konuk, Rekabet Kurulu, Özelleştirme İdaresi gibi kurumların denetiminden sonra ihale sonucunun kesinleşeceğini kaydetti.


Güneş ve rüzgar

Türkiye’de elektrik üretimi konusunda en tecrübeli iki kurumun Enerji Bakanlığı ile Şeker Fabrikaları olduğunu belirten Konuk, “Türkiye’de kurulan her şeker fabrikası kendi tüketeceği enerjiyi üretecek şekilde projelendirilmiştir. Konya Şeker, 2010’da enerji sektöründe faaliyet göstermek üzere Çoban Yıldızı A.Ş.’yi de kurdu. Kangal, 18 ay sonra yüzde 71 üretim artışı sağladı” dedi. Enerjide yatırımlarına devam edeceklerini belirten Konuk, “Kömür bildiğimiz bir iş, güneş ve rüzgar enerjileriyle de ilgileniyoruz. Bazı alanlarda denemeler yapıyoruz” diye konuştu.


Reklamla teşhir edecek

Gıdada tüm ürünlerine en doğal haliyle sunduklarını anlatan Recep Konuk, merpen altı üretimin ulaştığı boyutlara dikkat çekerek, bu gibi üreticileri teşhir edeceklerini söyledi.


Konuk, “Artık düzenlenen raklam yasası da izin veriyor, kim olursa olsun, büyük üretici, merpen altı üretimler, kullandıkları maddelere dikkat çekmemiz lazım. Bunu reklamlarımızla da yapabiliriz. Bunları açıklamak zorundayız” dedi.


Milliyet