29 / 03 / 2024

Kobani eylemlerinde 1113 bina yıkılıp tahrip edildi!

 Kobani eylemlerinde 1113 bina yıkılıp tahrip edildi!

İçişleri Bakanı Efkan Ala, Kobani eylemlerinin kamu binalarına verdiği zararı açıkladı: "212 okul binası, 67 emniyet binası, 25 kaymakamlık binası, 29 parti binası, çocuk yuvaları, kan merkezleri, toplam 1113 bina yakılmış veya tahrip edilmiştir".




İçişleri Bakanı Efkan Ala, Suriye sınırları içinde bulunan ve IŞİD tehdidi altındaki Kobani (Ayn el Arab) kentine dikkat çekmek amaçlı eylemlerinde son duruma ilişkin yaptığı açıklamada, "Şiddet eylemlerine katılan 1024 kişi gözaltına alındı, 58 kişi tutuklandı. Bu olaylara son vermek için herkes elinden geleni yapmalı.Vatandaşlarımız rahat olsun, gereğini yapıyoruz" dedi.


Ala'nın konuşmasından önemli satır başları şöyle;


"77 milyon umutla belli bir noktaya gelmişken bu yapılıyor. Ne zaman Türkiye kendi sorunarını ciddi şekilde ele alıp çözüm noktasına getirmişse bu tip vakalarla karşılaşmıştır. Olaylardan sonra yapılan açıklamalara baktığımız zaman metinler, cümleler arasına gizlenmiş küçük kurnazlıklarla yine bu şiddet eylemleri, sokak hareketleri, tamamen bitirilmesi çağrısı yapılırken, o kurnazlıklarla desteklenir bir dil kullanılmıştır. Bunu hem HDP Eş Başkanı hem de maalesef anamuhalefet lideri genel başkanı yapmıştır. Gerekçleree sığınmışlardır. Hangi gerekçe askerin, jandarmanın, vatandaşın ölmesini haklı kılabilir. Siyaset o zaman ne için vardır. Türkiye'de siyasetin söyleyemeyeceği herhangi bir söz, konuşamayacağı herhangi bir konu var mı?


Ana muhalefet partisi genel başkanı da maalesef vandalizmle, okulları yakanlarla, bu şiddeti kullananlarla, buna karşı devletin verdiği görevi yapan güvenlik güçlerinin hareketini, yaptığı görevi aynı kategoride mülazaa etmiş ve aynı şekilde değerlendirmiştir. Bunu şiddetle kınıyorum. Bu kabul edilebilir bir durum değildir.


"35 il etkilendi 31 kişi hayatını kaybetti"


Son günlerde, bir kaç gün içinde meydana gelen olaylardan 35 il etkilenmiştir. Bu eylemlerde maalesef 31 kişi hayatını kaybetmiştir. Bu isimlerden çok büyük bir çoğunluğu karşılıklı grupların şiddet eylemlerinde hayatını kaybetmiştir. 2 emniyet görevlimiz şehit olmuştur. 139 güvenlik görevlisi yaralanmıştır. Bunlardan 125'i polis, 5'i jandarmadır. Toplam 351 kişi yaralanmıştır. Dün akşam Bingöl'de meydana gelen hadisede güvenlik görevlilerimize saldırı olmuş ve bu saldırıyı gerçekleştiren 5 terörist ölü olarak ele geçirilmiştir. Diyarbakır'daki saldırıyı yapan teröristler yaralı olarak ele geçirilmiştir. Bingöl'de yaralanan koruma memurunun durumu iyi, evine gönderildi. Emniyet müdürümüzün durumu da iyiye gidiyor.


212 okul binası, 67 emniyet binası, 25 kaymakamlık binası, 29 parti binası, çocuk yuvaları, kan merkezleri, toplam 1113 bina yakılmış veya tahrip edilmiştir. Toplam 1177 araç kullanılamaz hale getirilmiştir.

İlk günden itibaren sayın Başbakanımızın da talimatıyla valiliklerde zarar tespit komisyonları kurulmuş, zararlar Başbakanlık'taki fondan karşılanacaktır. 10244 kişi gözaltına alındı. Bu olaylara katılan, şiddet eyleminde bulunanların tespit çalışmaları da son hızıyla yürütülüyor. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini sağlamakla yükümlü olan güvenlik birimleri de görevlerini tüm hassasiyetiyle yerine getirmeye devam etmektedir."


Habertürk