29 / 03 / 2024

Karaburun RES'leri bir kez daha reddedildi!

 Karaburun RES'leri bir kez daha reddedildi!

İzmir KARABURUN 'a yapılmak istenen rüzgar enerjisi santrallerinin ( RES ) II Genel Meclisi tarafından red edilmesinin ardından, valilik bu konunun tekrar görüşülmesini talep etti.



Önceki gün gerçekleşen II Genel Meclisi toplantısında, RES için gereken imar plan tadilatı bir kez daha reddedildi. 


Yerel seçimlerin ardından yasa gereği yetkilerini büyiıkşehir belediyesine devredecek olan İzmir II Genel Meclisinin son toplantısı Karaburun köylüleri yaşam alanlarının korunması mücadelesine sahne oldu. Karaburun Kent Konseyi üyelerinin yanı sıra, Yayla, Parlak ve Salman köylerinden gelen bir otobüs Karaburunlu, yaşam alanlarına kurulmak istenen rüzgar enerji santrallerine (RES) izin veren düzenlemelerin II Genel Meclisinden geçmemesi için çaba gösterdi. 


BİR GÜN MİSAFİRİMİZ OLUN YETER! 


Meclis toplantısından önce partilerin gruplarını ziyaret eden Karaburunlular meclis üyelerini "Bir gün gelin misafirimiz olun. 


Başka bir şey söylememize gerek olmadığını anlarsınız" diye yaşadıkları yere davet ettiler. 

Kent Konseyi Başkanı Ipar Buğra Dilli, yaşam alanlarını kuşatan RES, balık çiftlikleri, taş ocakları gibi faaliyetlere karşı mücadelelerini anlatırken, Parlak Köyü Muhtarı Kenan Ozaydın bir çırpıda ellerinden giden otlak-mera alanları hakkında bilgi verdi. Ozaydın, "Bizim uzun uğraşlarla alabildiğimiz otlak-mera alanlarımızı 3 ay sonra RES şirketine verdiler" dedi. Gruplarda ve meclis toplantı salonunda yerlerini alan Karaburun köylerinden kadınlar da "Köylerimizin dibine kuruldu RES'ler. Burada insan yaşamasın diyorlar adeta" diye tepkilerini dile getirirken, Yayla köylüleri "RES şirketi yetkililerinin '20 sene sonra burada yayla köyü falan kalmaz' dedi bize. Bizi buralardan sürmek istiyorlar" dediler. 


BERGAMA GİBİ OLMAYACAK! 


II Genel Meclisinin hukuk komisyonunun geçtiğimiz haftalarda II Genel Meclisine gelen ve Karaburun'da yeni RES'lerin kurulmasına ret görüşü veren kararı oy çokluğu ile meclisten geçmişti. Bu karara rağmen II Genel Meclisinin İmar ve Bayındırlık Komisyonu, Enerji ve Doğal Kaynaklar, ÇevreSağlık Komisyonu ile Tarım ve Hayvancılık Komisyonu demesi üzerine Vali'nin talebi üzerine yarımadanın tamamına yakınında RES'lerin önünü açacak olan santral kurulması talebi meclisin gündemine yeniden geldi. Hukuk Komisyonunun raporunu yazan Av. Mahmut Esat Aslan, "Karaburun halkı RES'leri istemiyor. Bu konudan çok rahatsız" diye raporu savunurken, İl Genel Meclisinin CHP Grup Başkan Vekili Doğan Albayrak ise "Karaburun halkının gösterdiği duyarlılığa saygı gösteriyoruz. Bergama Ovacık'ta insanlar İstanbul'a kadar yürüdü. Hükümet duyarsız kalınca altın madenleri yapıldı. Biz böyle bakmıyoruz. Karaburun halkının mücadelesini destekliyoruz. Damdan düşen insanlar orada yaşayan insanlardır" dedi. CHP'li Meclis Üyesi Emre Özer de, Karaburun Yarımadası'nın kuşların göç yolu üzerinde olduğunu belirterek, "RES'lerin olduğu yerlerde arı bile kalmadı. Kuşlar artık o alanlara yaklaşmıyor. Biz RES'lere değil yağmaya karşıyız. Diren Karaburun" diye konuştu. 


4O ZAMAN UÇAK DA UÇMASIN' 


RES'lere 'olur' veren Çevre Sağlık Komisyonu Başkanı Ali Metin Palaoğlu , RES türbininin yerleşimlere yakınsa geriye çekilebileceğini söyleyerek, "Kuş ölümlerinden bahsediliyor. O zaman uçaklar da uçmasın" dedi. 

Tartışmaların ardından Karaburun Bozköy, Değirmendere, Kargılık tepeleri ve Yaylaköy üzerinde yapılması düşünülen RES için gereken imar plan tadilatı talebi oy çokluğu ile ret edildi. 


Evrensel