Prof. Dr. Mehmet Zeki İbrahimgil, Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesinin, hayatını kaybettiği Zigetvar seferi sırasında burada yapıldığını belirterek "Amacımız öncelikle Kanuni'nin türbesinin yerinin tespit etmek." dedi...
Prof. Dr. Mehmet Zeki İbrahimgil, Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman'ın türbesinin, hayatını kaybettiği Zigetvar seferi sırasında burada yapıldığını belirterek "Amacımız öncelikle Kanuni'nin türbesinin yerinin tespit etmek ve orada yeniden Kanuni'nin makam türbesini yapmak" dedi.
İbrahimgil, Gazi Üniversitesi Mimar Kemaleddin Salonu'nda yapılan basın açıklamasında, Kanuni'nin türbesiyle ilgili bulgulara Balkanlarda 25 yıldır devam eden vakıf eserlerinin tespiti çalışmaları neticesinde tesadüfen ulaştıklarını belirtti.
Araştırmaları kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğü ile devlet arşivlerinden de faydalandıklarına işaret eden İbrahimgil, Sokullu Mehmet Paşa'nın vakfiyesinde Kanuni Sultan Süleyman'ın vefatının ardından iç organlarının buraya defnedildiği öğrendiklerini söyledi.
Türkiye ve Macaristan'da bu konuda herhangi bir yayına rastlamadıklarını bildiren İbrahimgil, bunun vakfın, Vakıflar Genel Müdürlüğünde Şehid Mehmet Paşa Vakfiyesi olarak kayıt altına alınmasından kaynaklandığını ifade etti.
İbrahimgil, amaçlarının öncelikle türbe yerinin tespiti ve orada yeniden Kanuni'nin makam türbesini yapmak olduğunu kaydetti.
-"Vakfiye bilgileri doğruluyor"-
Prof. Dr. Hamza Keleş de Zigetvar Kalesi'nin dış bölümünün fethinden sonra vefat eden Kanuni Sultan Süleyman'ın iç organlarının, aynı gün kalenin iç kısmının da alınmasıyla buraya defnedilmiş olması gerektiğini dile getirdi.
Vakfiyelerin tapu senedi gibi olduğunu ve orada yanlış bilgiler bulunamayacağını vurgulayan Keleş, vakfiyede "Ve camilerden biri dahi Zigetvar nam kal'anın haricinde merhum Sultan Süleyman'ın cesed-i şerifleri emanet konulan mevzide bina olunan camidir" ifadesine yer verildiğini aktardı.
Şu an bölgede bulunan caminin de Kanuni'nin türbesiyle yapılan cami olduğunu, sanat tarihçilerinin de görüşleriyle belirlediklerini aktaran Keleş, vakfiyenin 55'inci sayfasında da caminin yerinin ayrıntılı tasvir edildiğini bildirdi.
Keleş, Kanuni'nin türbesinin 1568 yılında yaptırıldığının tahmin edildiğini, o tarihten sonra Zigetvar'ın Osmanlı ordularının ve devlet adamlarının önemli bir ziyaretgahı haline geldiğini ancak kalenin Osmanlı elinden çıktıktan sonra 1693 yılında yıktırıldığını dile getirdi.
Caminin restore edilmiş olarak hala ayakta olduğunu belirten Keleş, türbenin de caminin ön kısmında aranması gerektiğini söyledi.
Keleş, en kısa zamanda bölgede bir kazıya başlanmasını temenni ederek "İnşallah türbesi orada bulunur, Kanuni'nin şanına layık bir türbe yeniden yapılır ve burası eskiden olduğu gibi yine bir ziyaretgah olarak ayağa kaldırılır" diye konuştu.
AA