19 / 04 / 2024

İstanbul'da doğalgaz tarifesi değişecek mi?

İstanbul'da doğalgaz tarifesi değişecek mi?

Sektör yöneticileri, ‘İstanbul eski bir dağıtım bölgesi. Yatırımlar büyük oranda tamamlanmış. Fiyatlar düşebilir. Ama öncelikle Kurul'un çalışmasını tamamlaması gerekiyor' değerlendirmesini yaptı.


İstanbul için yeni doğalgaz tarifesi belirleniyor. EPDK'nın yaptığı tarife çalışmasının tamamlanması halinde abonelere gaz satış fiyatı netleşmiş olacak. Sektör yöneticileri, ‘İstanbul eski bir dağıtım bölgesi. Yatırımlar büyük oranda tamamlanmış. Fiyatlar düşebilir. Ama öncelikle Kurul'un çalışmasını tamamlaması gerekiyor' değerlendirmesini yaptı.


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK)'nun, İstanbul'a doğalgaz satan ve Türkiye'nin en büyük dağıtım şirketi olan İGDAŞ için yeni tarife çalışması yaptığı ortaya çıktı. Kurul'un tarife çalışmasını tamamladıktan sonra nihai aboneler için yeni gaz satış fiyatı belirlenmiş olacak. Doğalgazın abonelere satış fiyatı, tarife içerisinde yer alan kalemlere göre belirleniyor. Yatırımların tamamlandığı bölgelerde gaz fiyatlarının ucuzlaması gerekiyor. Sektör yöneticileri konuyla ilgili ‘Tarifenin en önemli kalemini yatırımlar oluşturuyor. EPDK, tarife çalışmasını tamamlarsa fiyatlar netleşir. Bu durum fiyatlara artış ya da azalış olarak yansıyabilir. Eski bir dağıtım bölgesi olan İstanbul'da yatırımlar büyük oranda tamamlandığı için özellikle yatırımların tamamlandığı bölgelerde fiyatların düşmesi bekleniyor. Bunun için öncelikle Kurul çalışmasını bitirmeli' değerlendirmesini yaptı. Öte yandan EPDK'nın resmi yazışmalarına göre İGDAŞ yeni tarifesi, kurul kararı ile belirlenen (Şubat 2009 tarih ve 1992 sayılı) perakende satış tarifeleri metodoloji kapsamında yapılan çalışmaların tamamlanmasını müteakip Kurul tarafından yeniden belirlenecek. Ancak sektör EPDK'ya tepkili. Nedeni, diğer gaz dağıtım şirketlerinin tarife çalışmaları tamamlanırken İGDAŞ'ın tarife çalışmalarının neden uzatıldığının kamuoyuna açıklanması gerekiyor. Aksi halde pazarda haksız rekabet söz konusu.


İGDAŞ (İstanbul Gaz Dağıtım Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi) 5,6 milyon abone sayısı ile Türkiye'nin en büyük doğalgaz dağıtım şirketi konumunda bulunuyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) bağlı kamu şirketi olan İGDAŞ özelleştirme kapsamına da alındı. EPDK mevzuatına tabi olan şirket, nihai tüketiciye satış fiyatını Kurul'un 2009 yılında aldığı karar çerçevesinde belirliyor. Ancak, uzun bir serdir İGDAŞ için yeni tarife belirlenmemesi, İstanbul'a pahalı doğalgaz satılıyor iddialarını gündeme taşıdı. Zaman konuyu ilk olarak 10 Nisan 2015 tarihinde ‘İstanbul'da doğalgaz pahalı mı satılıyor?' başlılığıyla kamuoyunun gündemine taşımıştı. İGDAŞ ise konuyla ilgili, ‘Şirket olarak EPDK tarafından 2009'da belirlenen tarifenin uygulanmaya devam ettiğini ve abonelerin mağdur edilmediği' bilgisini vermişti.


TARİFESİ NİYE BELİRLENMEDİ?


İGDAŞ'ın doğalgaz tarifeleriyle ilgili EPDK yazışmalarında, bütün şirketler için tarifelerin kanun ve yönetmelikler çerçevesinde belirlendiğine dikkat çekiliyor. Buna göre doğalgaz dağıtım şirketlerinin satış tarifeleri 2009 yılında başlatılan metodoloji çalışmalarında sektöründe görüşleri alınarak tamamlandı ve ‘Doğalgaz Dağıtım Şirketleri İçin Tarife Hesaplama Usul ve Esasları (Metodoloji)' Kasım 2011 tarihinde kurul kararı ile uygulamaya kondu. Söz konusu metodoloji, kamu-özel bütün dağıtım şirketlerini kapsıyor. Kurul'a göre tarifeler; EPDK'nın yaptığı ihale şirketleri (8 yıl en düşük sistem kullanım bedelli) ve daha önce var olan dağıtım şirketler olmak üzere iki ayrı kategoride değerlendiriliyor. Bu kapsamda 8 yılını dolduran şirketlerin tarifeleri belirlendi. Ancak adını açıklamak istemeyen sektör yöneticileri, uygulamaya tepkili: 8 yılını dolduran şirketler gibi İGDAŞ'ın da tarifesinin kurul tarafından belirlenmiş olması gerekiyor. Aksi halde bu haksız rekabet. Büyük ihtimal özelleştirme kapsamında diye tarifesine dokunulmuyor. Tabii, eski bir şirket. Kurul, tarife bileşenlerine bakarak yeni fiyatı belirleyecek. Yatırımlar büyük oranda tamamlanmış ise gaz fiyatları düşebilir. Ama, bu Kurul'un çalışmasını tamamlamasıyla ortaya çıkar. Kurul niye çalışmasını tamamlamıyor? 2012 yılından beri ne bekleniyor? EPDK, niçin beklediğini kamuoyuna açıklamalı. Üstelik İGDAŞ'ın tarifesinin kurul tarafından belirleneceğini de kabul ediyorlar.



Zaman