28 / 03 / 2024

Haydar Özkan: İstanbul’da markayı yaratıyoruz!

Haydar Özkan: İstanbul’da markayı yaratıyoruz!

İstanbul’da markayı yaratıyoruz, sonra dünyaya açılacağız. Amacımız 25 yılda dünyada lüks bir Türk markası oluşturmak. Yıl sonunda yeni projelere odaklanacağız. Yurt dışında ilk durak Londra gibi görünüyor...


Dünyanın sayılı lüks markaları arasına ‘Quasar İstanbul’la girmek üzere kolları sıvayan Haydar Özkan “25 yıl sonra dünya bizi konuşuyor olacak. Ben yel değirmenlerini yeneceğim” dedi. 550 milyon dolarlık Quasar İstanbul’un ikinci durağı ise Londra.


Lüksün ötesindeki projesi ‘Quasar’la gayrimenkul sektörünü ‘metalüks’ kavramıyla tanıştıran İsviçre sermayeli Türk şirketi Viatrans-Meydanbey Ortak Girişimi’nin İcra Kurulu Başkanı Haydar Özkan, Londra, New York, Tokyo ve Paris gibi metropollerde dünya markası yaratmak üzere düğmeye basacaklarını söyledi. 25 yılda 7 metropolde inşa edeceği projelerle Türkiye’nin ilk lüks markasını yaratacağını ifade eden Özkan’la, eski likör fabrikasının bulunduğu araziye inşa edilen rezidans, otel, kültür, sanat ve moda merkezini kapsayan ‘Quasar İstanbul’u konuştuk:


- Türkiye’yi ‘metalüks’ kavramıyla tanıştırdınız. Lüks ötesi anlayışla inşa edilen Quasar’ı anlatır mısınız?


Quasar İstanbul’u, Viatrans-Meydanbey ortaklığıyla Mecidiyeköy eski likör fabrikasının bulunduğu alana inşa ediyoruz. New York merkezli iç mimari tasarım şirketi Wilson Associates tarafından hazırlanan Quasar Istanbul, 209 otel odası, 64 rezidans, 40 home ofis ve 17 ticari alandan oluşuyor. Eski likör fabrikası ise mimar Emre Arolat tarafından tarihi dokusuna uygun inşa edilecek.


- ABD’li Fairmont Otel sizinle Türkiye’ye geliyor ve ilk kez Türkiye’de ofis yatırımına giriyor...


Quasar İstanbul’un 120 milyon dolar değerindeki ofisleri yabancı yatırımcının ilgi odağı oldu. Fairmont’un Türkiye’deki ofislerinden blok alım yapmak isteyen yabancılar var. Dünyada otelcilik konusunda 130 yıla varan uluslararası deneyimiyle en seçkin markalardan biri olan Fairmont’un dünyadaki ilk ofis işletmesi Fairmont Quasar İstanbul Offices markasının içinde yer alacak ve 5 yıldızlı otel hizmetini işyerinde yaşamak isteyenler için geliştirilen özel ofis yönetimi bulunacak.


- Rezidanslar nasıl gidiyor?


Projedeki rezidanslarda da bir yılda yüzde 20 satışa ulaştık. Dolar bazlı fiyatlarımızı ocakta artırdık, satış hızlandıkça fiyatlar artacak. Dünyaca ünlü otel zinciri Fairmont’un kiralama sistemi nedeniyle Ortadoğulu ve Rus yatırımcıların ilgisini görüyoruz. Quasar’ı bize satın diyen fonlar var. Kurumsal yatırımcılar da daha fazla, Japon da var İngiliz de var. Çok şık yeni restoranlar açacağız.  Sanat bahçesini ve likör fabrikasını hayata geçireceğiz.


- Quasar İstanbul’la yurt dışına yatırım yapıyorsunuz aslında...


İstanbul’da markayı yaratıyoruz, sonra dünyaya açılacağız. Amacımız 25 yılda dünyada lüks bir Türk markası oluşturmak. Yıl sonunda yeni projelere odaklanacağız. Boğaz ve Büyükdere civarına bakıyoruz. Yurt dışında ilk durak Londra gibi görünüyor, sonra New York, Paris, Tokyo, Pekin ya da Şangay ve Singapur’da olacağız.


- Siz hep uluslararası alanda bağlantılı olarak çalıştınız...


İş hayatına 1991 yılında adım attım. O yıldan bu yana da lüks gayrimenkul geliştirme, büyük ölçekli yatırım ortaklıkları, uluslararası fonlarla ilişkiler ile küresel ticaretin kolaylaştırılması konularında çalışmalar yürüttüm. Kamu ve özel sektörde, sivil toplum kuruluşlarında görevler aldım. Bunlar arasında Karadeniz Ekonomik İşbirliği, Parlamento, Uluslararası Nakliyeciler Derneği gibi kuruluşlar yer aldı. İsviçreli Viatrans’la da bu uluslararası teşkilatlarda çalıştığım sıralarda tanıştım. Yaklaşık 10 yıl boyunca İstanbul Üniversitesi’nde Küresel Ulaştırma Stratejileri konusunda dersler de verdim.


- Dünyada ‘A plus’ kategoride olmaktan söz ediyorsunuz. Don Kişot’luk mu yapıyorsunuz?


Bana Don Kişot diyebilirler, benim hayallerim var. Quasar benim hayalimdi ve bu hayalin gerçekleştiğini görüyoruz. Şimdi yurt dışında A plus metropol alanlarnıda bu markayla varolacağız. Ben kendimi Don Kişot görmüyorum.  Çünkü ben savaşı kazanacağım.


- Likör fabrikası arazisinin ihalesi sırasında bahçedeki tarihi ağaçlar sıkça gündeme gelmişti.


Ağaçların bir dalına bile dokunulmadı. İçerisinde ağaçların yer aldığı bahçelerde yapılaşma olmayacak, peyzaj çalışmaları yapılarak korunacak. Eski likör fabrikasını da aslına uygun bir şekilde yeniden inşa ederek bu alanı uluslararası kültür-sanat ve moda merkezi haline getireceğiz. İstanbul’a gelen turistlerin görmek isteyeceği bir mekan oluşturacağız. İsteyen de istediği gibi girip çıkacak.


- Peki fiyatlar...


200 milyon dolara malolması planlanan projenin 2015’te bitmesi hedefleniyor. Quasar İstanbul’un satışa çıktığı metrekare birim fiyatı 5 bin 900 dolarken, şimdi bu rakam 8 bin dolara dayandı.


‘Quasar Head’ Avrupa’dan İstanbul’daki evine gelecek


Dünyaca ünlü Hollandalı iç mimar Marcel Wanders’ın Quasar İstanbul karma projesi için tasarladığı, bir yüzü Asya’yı bir yüzü de Avrupa’yı temsil eden 5 metre yüksekliğindeki kadın heykeli ‘Quasar Head’, ilk olarak Avrupa’da sergileniyor. 15 Haziran’a kadar sürecek Amsterdam’daki sergide dünyanın dört bir yanından mimar, tasarımcı ve sanatçıların ağırlıkta olduğu binlerce kişi heykeli görecek. Heykel daha sonra İstanbul’a gelerek Quasar Rezidans’taki yerine yerleşecek.


DÜNYANIN en iyi rezidansı ödülü


Quasar İstanbul’la, Avrupa Gayrimenkul Ödülleri’nde 3’ü Avrupa birinciliği olmak üzere toplam 10 ödül aldık. Dubai Cityspace Fuarı’nda büyük ödül ve son olarak Uluslararası Gayrimenkul Ödülleri’ndeki ‘Dünyanın En İyi Rezidansı’ ödülü ile dünya birincisi oldu. Quasar İstanbul’un Avrupa ve Asya’nın en iyi sanat, kültür ve lüks yaşam merkezi olacak.


Dünyadaki Fairmont sakinlerine kiralama yapılabilecek


Fairmont kiralama sistemi ile İstanbullular’a global bir kulübün üyesi olma fırsatı doğuyor.  Fairmont’tan daire satın alanlar, projenin bitimini beklemeden dünyada 71 noktada bulunan Fairmont rezidans ve otellerinden ayrıcalıklı olarak yararlanabilecek ve dairelerini diğer ülkelerdeki Fairmont sakinlerine kiraya verebilecek.


Fulya Erdem/ Star Gazetesi 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler