GÜSAB ve Kestel 2 No’lu Sanayi Bölgesi Uludağ OSB adıyla birleşecek. Yeni OSB ‘ile 2 bölgedeki firmaların maliyet avantajı yakalayarak rekabet güçlerini artıracağı ifade edildi
Gürsu Organize Sanayi Bölgesi (GÜSAB) ile sınır komşusu Kestel 2 No’lu Sanayi Bölgesi Uludağ OSB adıyla tek çatı altında birleşecek. Birleşme ile toplam 185 hektar alan, 286 parsel, 205 faal firma ve 11 bin 500 kişilik istihdam rakamına ulaşılacak. Birleşme çalışmalarının hızlandırılması amacıyla 2 bölgeden yönetim kurulu üyelerinin yer aldığı 6 kişilik bir komisyon kurulması kararlaştırıldı.
GÜSAB Yönetim Kurulu Başkanı Yunus Aydın, Kestel 2 No’lu Sanayi Bölgesi’nin GÜSAB’a sınır komşusu olduğunu belirterek, “Bitişik 2 OSB kurulması yerine ölçek ekonomisinin faydaları nedeniyle tek OSB çatısı altında birleşmek en uygun çözüm olacak” dedi. Islah OSB olmak için başvuran Kestel'de oluşturulması zorunlu donatı alanında yaşanan yer sıkıntısı nedeniyle 2 bölgenin birleşmesinin zaruri hale geldiğini savunan Aydın, birleşmeyle toplam alanın yüzde 8’i kadar planlanacak donatı alanının 2 bölgenin de ihtiyacına cevap vereceğini kaydetti.
AB müktesebatı çerçevesinde 2017 yılından sonra OSB dışından ihracat yapılamayacağına dikkat çeken Aydın, “Birleşme ile itfaiye, ortak sağlık ve güvelik birimi, tekstil teknik lisesi ve kreş gibi kurumlar bir kampüste toplanacak ve maliyetler yarı yarıya azalacak. Enerji maliyetleri düşecek. Her iki bölge sanayicisi de bir alt derecedeki ilin teşviklerinden yararlanacak. Ancak büyük OSB’lerde bulunabilecek teknopark, eğitim merkezleri ve test laboratuvarları gibi tesisleri kurabilecek. İnşaat maliyetleri azalacak ” diye konuştu.
2 bölgenin birleşme talebini Islah Komisyonu, Bursa Valiliği ile Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü’ne resmi bir yazıyla bildirdiklerini belirten Aydın, “Uludağ OSB adı altında yeni bir yapılanmaya gidilecek. Birleşme çalışmalarının hızlandırılmasıiçin Bursa Valisi Münir Karaloğlu öncülüğünde her iki bölgeden de yönetim kurulu üyelerinin yer aldığı 6 kişilik bir komisyon kurulması kararlaştırıldı” dedi.
‘Bursa’nın başka birleşmelere de ihtiyacı var’
● Bursa Valisi Münir Karaloğlu: Islah OSB sürecinden en fazla Bursa yararlandı. 8 bölge Islah OSB başvurusu yaptı. Çalı bölgesinde anlayış sorunu, Kestel 2 No’lu Sanayi Bölgesi’nde ise yer sorunu var. GÜSAB ile Kestel 2 No’lu Sanayi Bölge’nin birleşmesi ile maliyetler aşağı çekilip, sanayici rekabet edebilir hale gelecek. Bursa’nın başka birleşmelere de ihtiyacı var. O nedenle Uludağ OSB ismi daha kapsayıcı olacaktır.
● OSBÜK Yönetim Kurulu Üyesi Selim Yedikardeş: OSB’lerde ne kadar büyük olursanız elektrik ve doğalgazda pazarlık şansınız artıyor, altyapı sorunları daha kolay çözülüyor. Bu süreç tamamlandıktan sonra Kestel 2 No’lu’daki konutların ayıklanma süreci başlayacak. Bu Bursa’da örnek bir birliktelik olacak.
● Kestel Sanayici ve İş Adamları Derneği Başkanı Mustafa Ülker: ‘2 bölgenin birlikte olmasından güç doğar’ anlayışıyla yola çıktık. Toplantılarımız olumlu geçti. 2 bölge sanayicisinin desteğiyle çalışmaları derinleştireceğiz.
Dünya