28 / 03 / 2024

Fitch Küresel Ekonomik Görünüm Raporu yayınlandı!

Fitch Küresel Ekonomik Görünüm Raporu yayınlandı!

Fitch Ratings, küresel ekonomide kademeli iyileşmenin devam ettiğini ama aşağı yönlü risklerin sürdüğünü belirtti.Raporda, 2014-2015 yıllarında küresel ekonomik büyümenin kademeli olarak hız kazanacağı işaret edildi.


Fitch'in "Küresel Ekonomik Görünüm" raporunda, "Gelişmekte olan ekonomiler bu sene yavaşlarken, küresel ekonomideki büyüme hızının artışı, gelişmiş ekonomilerdeki iyileşmenin itici gücüyle olacak. Bu yıl küresel ekonomideki büyüme beklentimiz yüzde 2,7, 2015 ve 2016 yılları için ise yüzde 3,1 seviyesinde" değerlendirmesine yer verildi.


Raporda, 2014-2015 yıllarında küresel ekonomik büyümenin kademeli olarak hız kazanacağı fakat halen küresel ekonomiye ilişkin aşağı yönlü risklerin olduğuna işaret edildi.


 


- "Avro bölgesinde deflasyon riski var"


 


Raporda, "Avro bölgesinde deflasyon ciddi bir risk. Fed’in parasal politikasını normalleştirme yolunda ilerlemesi, finansal piyasalardaki hassasiyeti artırabilir, küresel büyüme daha fazla yavaşlayabilir ve yüksek petrol fiyatları birçok bölgede ekonomik büyümeye zarar verebilir" uyarısında bulunuldu.


ABD’de 1. çeyrek ekonomik büyümesindeki düşük performansın beklenmediği, ABD ekonomisine ilişkin ekonomik büyüme tahmininin yüzde 2,8’den yüzde 2’ye revize edildiği aktarılan raporda, 2015 ve 2016 yılları için yüzde 3 olan ekonomik büyüme tahminlerinin ise değiştirilmediği ifade edildi.


Avro bölgesinde kırılganlıkların devam ettiği dile getirilen raporda, ekonominin bu yıl sonunda yüzde 1,1, 2015 yılında yüzde 1,5, 2016 yılında ise yüzde 1,6 olması yönündeki beklenti paylaşıldı.


 


- "Avro bölgesinde işsizlik yüzde 11’in üzerinde seyredecek"


 


Raporda, Almanya ve İspanya’nın bu yılın geriye kalan çeyreklerinde ekonomik büyüme oranlarında Fransa ve İtalya’yı geride bırakmasının, ekonomik iyileşmenin tüm Avro bölgesinde daha dengeli ve iç talep yoluyla meydana gelmesinin beklendiği belirtildi. Fitch, bu olumlu gelişmelere rağmen Avro bölgesinde işszlik oranının 2016 yılına kadar yüzde 11 seviyesinin üzerinde seyretmeye devam edeceği öngörüsünde bulundu.


Raporda, Avro bölgesine ilişkin olarak, "Deflasyon ya da çok düşük enflasyon reel faizlerin ve borç yükünün artmasına, çevre ülkelerin yeniden dengelenme maliyetlerinin artmasına neden olabilecek ciddi bir risktir" uyarısı yapıldı.


Fitch, İngiltere’nin ekonomik büyümesinin bu yıl yüzde için 3, 2015 yılında yüzde 2,5, 2016 yılında ise yüzde 2,3 olarak gerçekleşmesini beklediğini de ifade etti.


 


- Gelişmekte olan ekonomiler bu yıl yüzde 4,3 büyüyecek


 


Raporda, Japonya’nın bu yıl yüzde 1,6, 2015 ve 2016 yılında ise yüzde 1,3 büyümesinin beklendiği dile getirildi. Gelişmekte olan ekonomilerin büyümesinin ise bu yıl yüzde 4,3 olacağı öngörülen raporda, 2015 yılında ise bu ekonomilerin yeniden yüzde 4,8 büyüme kaydetmesinin beklendiği vurgulandı.


Fitch, finansman koşullarındaki oynaklığın, petrol dışı varlık fiyatlarındaki düşük fiyatların, küresel ticarette yavaşlama olasılığının ve politik şokların gelişmekte olan ekonomiler için belli başlı riskler arasında yer aldığının da altını çizdi.


 


- "Çin ekonomisi bu yıl yüzde 7,3 büyüyecek"


 


Çin’in ekonomik büyümesini bu yıl yüzde 7,3, 2015’te yüzde 7, 2016 yılında ise yüzde 6,7 olacağı yönündeki tahmine yer verilen raporda, Hindistan’ın ekonomik büyümesinin bu yıl yüzde 5,5, 2015-2016 yıllarında ise yüzde 6,5 seviyesinde gerçekleşeceği belirtildi. Raporda, ekonomik büyümenin bu yıl Brezilya’da yüzde 1,5 seviyesinde, Rusya’da ise yüzde 0,5 seviyesinde olacağı beklentisi de paylaşıldı.


AA