16 / 04 / 2024

Fidel Castro'nun serveti açıklandı!

Fidel Castro'nun serveti açıklandı!

Geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren Küba'nın efsanevi lideri Fidel Castro'nun servetinin 900 milyon doları bulduğu öne sürülüyor. Sanchez "Fidel Castro'nun Çift Hayatı" isimli kitabında Castro'nun 20'den fazla malikâneye sahip olduğunu iddia ediyor...


Geçtiğimiz hafta yaşamını yitiren “Fakirlerin Babası” lakaplı Fidel Castro’nun servetinin 900 milyon doları bulduğu öne sürülüyor. Küba’nın efsanevi liderinin, altın madeni hatta özel bir adası olduğu da iddia ediliyor.


Küba'nın efsanevi lideri Fidel Castro'nun 25 Kasım'da hayatını kaybetmesinden sonra arkasında bıraktığı miras, kafaları karıştırdı. Şimdi, halkı fakirlik içinde yaşayan Castro'nun ardında bıraktığı malikâneler, yatlar, özel mülkiyetindeki adalar ve sahibi olduğu peynir fabrikasının şimdi kime kalacağı konuşuluyor. 2006 yılında Forbes dergisi de Fidel Castro'nun malvarlığını mercek altına almış ve 900 milyon dolarlık bir servetini açlıkla mücadele eden halkından sakladığını ileri sürmüştü. Haberde "Fakirlerin Babası lakaplı Fidel Castro'nun iddiaları yalanlayarak kişisel servetinin olmadığı yönündeki cevabına da yer verilmişti.


20'DEN FAZLA MALİKANE

Hükümetteki görevine istinaden aldığı gelirlerin yanında, Castro'nun, faaliyetlerini uyuşturucu kaçakçılığından sağladıkları parayla finanse eden Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri'nden (FARC) de maddi kazanç sağladığı söyleniyordu. FARC'ın başkent Havana'da güvenli bir yaşam alanı karşılığında Castro'ya finansal açıdan destek olduğu iddialar arasında yer alıyordu. Forbes, Castro'nun kişisel serveti hakkında ayrıntı paylaşmamıştı. Ancak Castro'nun yanında çalışan eski bir koruma görevlisi olan Juan Reinaldo Sanchez'in yazdığı kitapta eski sosyalist liderin serveti hakkında ilginç ayrıntılar paylaştı. Sanchez "Fidel Castro'nun Çift Hayatı" (The Double Life of Fidel Castro) isimli kitabında Castro'nun 20'den fazla malikâneye sahip olduğunu iddia ediyor. İspanyol gazetesi ABC'ye haber olan kitapta, Castro'nun özel bir ada, yunus akvaryumu, altın madeni, helikopter pisti ve bir peynir fabrikasına sahip olduğu da öne sürülüyor.


KARDEŞİ 'CANAVAR' DEMİŞTİ

Ancak mirasın kime kalacağı hâlen büyük bir muamma. Castro'nun biri Küba'nın mevcut lideri Raul Castro diğeri de Juanita Castro olmak üzere iki kardeşi var. Ancak Juanita Castro "Canavar" diyerek nitelendirdiği erkek kardeşi Fidel Castro'yu sevmiyor. Castro'nun 9 çocuğu var. Kızı Alina Fernandez, hükümetin insan hakları ihlâlleri gerçekleştirdiğini ileri sürdüğü için ABD'ye sürgünde yaşamaya başlamıştı. Kübalı liderin Dalia Soto del Valle ile yaptığı gizli evliliğinden olan ilk çocuğu Fidelito da dahil çocuklarının çoğu hâlen Küba'da yaşıyor. Artık Castro'nun arkasında bıraktığı çocuklar, erkek kardeşi Raul Castro'nun meselesi hâline gelmiş durumda. Raul Castro'nun eski üst düzey çalışanlarından biri, Miami Herald gazetesine verdiği röportajda, "Fidel'in çocukları parasızlıktan ve babalarının devrimi tarafından terk edildiklerini şikâyet etmeye başlarsa felaket olur" diye konuştu.


Sabah