23 / 04 / 2024

FED tahvil alımını 35 milyar dolara indirdi!

FED tahvil alımını 35 milyar dolara indirdi!

Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dün başlayan ve bugün tamamlanan haziran toplantısının kararlarını açıkladı. ABD Merkez Bankası, aylık 45 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak, 35 milyar dolara indirdi.


ABD Merkez Bankası (Fed), aylık 45 milyar dolarlık tahvil alım miktarını 10 milyar dolar azaltarak, 35 milyar dolara indirdi.


Fed, Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) dün başlayan ve bugün tamamlanan haziran toplantısının kararlarını açıkladı. Buna göre Fed, ekonomiye destek amacıyla yürüttüğü tahvil alım programının miktarını aylık 10 milyar dolar daha azaltarak 35 milyar dolara düşürdü.


Tahvil alımlarının 20 milyar dolarlık tutarı Amerikan hazine bonosuna, 15 milyar dolarlık bölümü de konut kredisi tahvillerine aktarılacak. Fed'in 10 komite üyesinin oybirliğiyle aldığı bu karar, 1 Temmuz'dan itibaren uygulanmaya başlanacak.


FOMC toplantı kararlarına göre, Komite ekonomik faaliyetlerdeki büyümenin son aylarda ivme kazandığını belirterek, işgücü piyasası göstergelerinin genel olarak daha fazla iyileşme kaydettiğini vurguladı.


İşsizlik oranının önceki aylara göre düştüğü ancak yine de yüksek olduğunu aktaran Komite, "Konut sektöründeki toparlanma yavaş olmayı sürdürürken, hanehalkı harcamalarında ılımlı artış gözlenmekte ve sabit işletme yatırımları ilerlemeye devam etmektedir. Enflasyon, Komite'nin uzun vadeli hedeflerinin altında seyrediyor ama Komite'nin uzun dönem enflasyon beklentileri durağan olmayı sürdürüyor. Ekonomi görünümü ve işgücü piyasasındaki riskler ise neredeyse dengelendi" değerlendirmesini yaptı.

Fed, geçen yıl aralık ayında aldığı kararla aylık 85 milyar dolar düzeyinde bulunan  tahvil alım miktarında ilk kez 10 milyar dolarlık indirime gitmiş ve bu kararı 2014 Ocak'ta uygulamaya başlamıştı. Fed, bunu takip eden aylarda datahvil alımlarını her ay 10 milyar dolar azaltmıştı. Fed'in bir sonraki FOMC toplantısı ise 29-30 Temmuz tarihlerinde yapılacak.


Büyüme, işsizlik, faiz ve enflasyon beklentilerinde revizyon


Komite, bu yıla ilişkin büyüme tahminini yüzde 2,8-3,0 aralığından yüzde 2,1-2,3 aralığına indirirken, 2015 ve 2016 yılları için bir önceki projeksiyonlarında ise değişikliğe gitmedi. Komite'nin bir önceki büyüme tahmini 2015 yılı için 3,0-3,2 ve 2016 için ise 2,5-3,0 düzeyindeydi.


Enflasyon beklentilerinde çok az bir değişikliğe giden Komite, tahminlerini 2014 yılı için yüzde 1,5-1,6'dan yüzde 1,5-1,7 aralığına ve 2016 yılı için ise 1,7-2,0'den 1,6-2,0 aralığına genişletti. 2015 yılı için ise 1,5-2,0 aralığında bulunan enflasyon beklentisini değiştirmedi.


Komite, işsizlik oranı projeksiyonlarını ise bu yıl için yüzde 6,1-6,3'ten yüzde 6,0-6,1'e, 2015 yılı için yüzde 5,6-5,9'dan yüzde 5,4-5,7'ye ve 2016 için yüzde 5,2-5,6'dan yüzde 5,1-5,5'e güncelledi.


Komitenin, faiz oranlarının 2015 sonuna kadar yüzde 1,25 civarında, 2016 sonuna kadar ise yüzde 2,5 civarında olmasını beklediği de belirtildi.


Yellen: "Fed tahvil alımlarından çıkışta tedbirli bir yol izliyor"


Fed) Başkanı Janet Yellen, Fed'in tahvil alımlarından çıkarken tedbirli bir yol izlediğini belirtti.


Yellen, Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) kararları sonrası yaptığı konuşmada iş piyasası koşullarının iyileştiğini ve ekonominin iş piyasasına katkı sağlamak için yeterli derecede güçlü olduğunu ifade etti. İş piyasasındaki gevşekliğin azaldığına işaret eden Yellen, yüksek işsizlik oranının büyümenin önünde engel oluşturacağını söyledi.


Yellen, Fed'in tahvil alımlarından çıkarken tedbirli bir yol izlediğini vurgulayarak, gerekirse faiz oranlarında artışa gidilebileceğini dile getirdi.


Enflasyonun yavaş yavaş istenen hedefe doğru gittiğini aktaran Yellen, artan enflasyonun bir risk oluşturmadığının altını çizdi. Yellen, maaşların enflasyonun önüne geçeceği öngörüsünde bulundu.


ABD'nin potansiyel büyümesinin daha düşük olabileceğini vurgulayan Yellen, "Yatırımcılar para politikasındaki görünümün belirgin olmadığını bilmeliler" uyarısında bulundu. Yellen, büyümedeki yavaşlığın da yatırım eksikliğinden kaynaklandığını kaydetti. ABD ekonomisinde krizden kalma etkilerin görülebileceğini belirten Yellen, hızlı kredi büyümesinin risk oluşturmadığını vurguladı.


Gelişmekte olan piyasalarda ılımlı bir büyüme beklediğini aktaran Yellen, Fed'in bilançosuna rağmen hareket etme gücü olduğunu da sözlerine ekledi.


AA