28 / 03 / 2024

Euro Bölgesi dağılıyor mu?

Euro Bölgesi dağılıyor mu?

Euro Bölgesi'nde dağılma endişesi iyiden iyiye dillendirilmeye başlandı. Almanya Maliye Bakanı Schauble dün bölgenin dağılabileceğini söyledi. '12 ayda dağılacak' diyenlerin oranının yüzde 16.3’e çıktığı belirtiliyor.


Euro Bölgesi'nde dağılma endişesi iyiden iyiye dillendirilmeye başlandı. Sabah'tan Barış Ergin'in aktardığına göre, ekimden bu yana birbiri ardına çok önemli ve vizyoner isimler dağılmadan bahsediyor. 13 Eylül'de ünlü Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz'in yüksek bir tonda dile getirdiği bu ihtimali euro'nun kurucuları bile söylemeye başladı. Avrupa Merkez Bankası'nın baş ekonomisti ve euronun mimarlarından Profesör Otmar Issing, finans krizinin bir yerden bir yere atladığını belirterek "Sonunda Euro Bölgesi dayanamayacak ve dağılacak" dedi.


BU YIL DAĞILIR DİYENLER YÜZDE

16.3 Geçen hafta eski Bundesbank Yönetim Kurulu Üyesi Thilo Sarrazin, euronun her an bitebileceğini söyledi. Dün de halen görevde olan biri, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble Yunanistan özelinde yaptığı açıklamada kurallara uyulmadığı takdirde Euro Bölgesi'nin dağılacağını söyledi. Finansal kurumlar da aynı endişeyi hesaplıyor. Sentix'in Euro Bölgesi Dağılma Endeksi anketinin sonuçlarına göre, yüzde 16.3, 12 ay içinde dağılmasının mümkün olabileceğini düşünüyor. Reuters'in anketinde ise en az bir veya daha fazla üyenin 2017'de eurodan çıkacağını düşünenlerin oranı yüzde 70-75 düzeyinde.


EURO DAĞILIRSA NE OLUR?

Euro'nun dağılması halinde beklenen senaryolar şu şekilde:


  1. Bankada hesabı olan birçok kişi parasını büyük ülkelere çekeceği için çıkılan ülkenin sistemi büyük sorun yaşayacak.
  2. Sade vatandaştan şirketlere kadar krediye erişim kalmayacak. Nakit sıkıntısı da hemen baş gösterecek.
  3. Devlet, bankaları desteklemek zorunda kalacağı için yeni devlet iflasları gelebilir.
  4. Yeni para birimi çıkarmak zorunda kalan ülkelerde yüzde 30-50 arasında bir devalüasyon olacak.
  5. Enflasyon ithal edileceği için hiper enflasyon sarmalına girilecek.
  6. Özellikle Güney Avrupa'daki bankaların batışı ile birlikte kuzeylei bağı olan bankalar ve şirketlerde de iflaslar görülecek.

Sputnik News