28 / 03 / 2024

Elektrik üretiminden son 6 ayda 4,3 milyar dolar özelleştirme geliri elde edildi!

Elektrik üretiminden son 6 ayda 4,3 milyar dolar özelleştirme geliri elde edildi!

Türkiye, son 6 yılda gerçekleştirdiği elektrik üretim santrali özelleştirmelerinden 4 milyar 281 milyon dolar gelir elde etti.


AA muhabirinin Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'de 2008'den bu yana toplam kurulu gücü 2 bin 318 megavat olan 57 elektrik santrali özel sektöre devredildi. Söz konusu devir işlemlerinden toplamda 4 milyar 281 milyon dolar gelir elde edildi. Bu rakama onay ve devir süreci devam eden 14 santral de eklendiğinde elektrik üretimi özelleştirmelerinden toplam gelir 8,4 milyar doları bulacak.


Özelleştirmeler ve işletmeye alınan yeni santrallerle elektrik üretim piyasasında kurulu güç bazında özel sektörün payı yüzde 64’e yükselirken, kamunun payı da yüzde 36 seviyesine geriledi.


Onay süreci devam eden Kemerköy ve Yeniköy ile Yatağan termik santralleri ihaleleri ile onay süreci tamamlanan Çatalağzı Termik Santrali ihalelerinde en yüksek tekliflerin toplam tutarı 4 milyar 113 milyon doları buldu.


Bu yıl içinde toplamda 8 megavat kurulu güce sahip 10 akarsu santralinin ihalesinde en yüksek tekliflerin toplamı ise 23 milyon dolar oldu.


Bu santrallerin onay ve devir süreçlerinin tamamlanmasının ardından toplam 4 milyar 136 milyon dolar daha gelir elde edilmesi bekleniliyor.


Elektrik üretim özelleştirmelerine, büyük hidroelektrik ve termik santrallerin ihaleleriyle devam edilecek.



AA