İtalya Hükümeti’nin yabancı yatırımları çekmek amacıyla yürürlüğe koyduğu Destinazione Italia (Hedef İtalya) adlı programın tanıtımı amacıyla, 16 Nisan 2014 Çarşamba günü, İstanbul’da Venedik Sarayı’nda bir etkinlik düzenlenecek.
Türk şirketlerine İtalya'ya yatırım yapmaları için 16 Nisan'da Venedik Sarayı'nda 100 milyon euronun üzerinde somut yatırım fırsatları tanıtılacak
İtalya Hükümeti’nin yabancı yatırımları çekmek ve işletmelerin rekabetçiliğini artırmak amacıyla yürürlüğe koyduğu Destinazione Italia (Hedef İtalya) adlı programın tanıtımı amacıyla, 16 Nisan 2014 Çarşamba günü, İstanbul’da Venedik Sarayı’nda bir etkinlik düzenlenecek. Ankara İtalya Büyükelçiliği’nin Invitalia, DEİK ve Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı’yla işbirliği ile düzenlenecek etkinlikte, vergiden istihdama, adaletten araştırmaya, yurtdışı ağların güçlendirilmesinden İtalya’nın itibarının iyileştirilmesine kadar pek çok konu ele alınacak. Etkinlikte 100 milyon euronun üzerindeki somut yatırım fırsatları da tanıtılacak.
Etkinlik öncesi açıklamalarda bulunan DEİK Türk İtalyan İş Konseyi Başkanı Zeynep Bodur Okyay, Türkiye ve İtalya’nın Akdeniz havzasında yer alan iki güçlü ekonomi ve iki önemli ortak olduğunu söyledi. İtalya’nın Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında Almanya, Irak, İngiltere ve Rusya’nın ardından beşinci sırada geldiğini ifade eden Okyay, “Türkiye toplam ihracatının yüzde 4.4’ünü İtalya’ya gerçekleştirirken, ithalatının yüzde 5.1’ni İtalya’dan yapıyor. İtalya, Türkiye’nin Almanya ve Rusya’dan sonra en büyük üçüncü ticaret ortağı ve Türkiye’deki en büyük beşinci yabancı yatırımcı konumunda. Türkiye’de faaliyet gösteren İtalyan şirketlerinin sayısı 2014 yılı ocak sonu itibariyle bin 117’ye ulaşmıştır” dedi.
İki ülke arasında var olan sinerji ve ekonomik potansiyeli hayata geçirebilmek için karşılıklı ziyaretlerin önemli olduğunu ifade eden Okyay, şunları söyledi: “İtalya’da 100 milyon euronun üzerindeki yatırım fırsatının İtalyan Bakan Yardımcısı ve İtalya Yatırım Ajansı Invitalia CEO’sunun katılımıyla düzenlenecek toplantıda Türk iş dünyasına aktarılması, Türkiye pazarına atfedilen değerin göstergesidir. İkili ticari ilişkileri geliştirmek açısından ‘Destinazione Italia Yatırım Semineri’ önemli bir fırsattır. Türk iş dünyası temsilcilerimizi İtalya’da son dönemde öne çıkan iş fırsatlarını bu toplantı vesilesiyle değerlendirmeye davet ediyorum.”
KOBİ’ler önemli Türkiye ve İtalya’nın ekonomik yapılarının birbirini tamamlayıcı özellikler taşıdığını anlatan Okyay, “İtalya ekonomisi, ülkede ağırlıklı olarak yer alan KOBİ’lerin ekonomik faaliyetlerine dayalı olarak varlığını sürdürmektedir. Büyük ölçekte yatırım olanaklarının yanı sıra, iki ülke KOBİ’leri arasında geniş işbirliği potansiyeli mevcuttur. İtalyan firmaları tekstil-konfeksiyon, deri, makine imalat, gıda işleme, kimyasal, seramik, ilaç, ambalaj, madencilik, mobilya, otomotiv-otomotiv yan sanayi, beyaz eşya yan sanayi, mücevherat, altyapı-taahhüt, enerji, çevre, savunma, sağlık, finans, turizm gibi çok geniş sektörlerde Türk firmaları ile ticaret, yatırım ve üçüncü pazarlarda işbirliği yapmak istemektedir. İki ülke KOBİ’leri arasındaki sinerjiyi görüyoruz. KOBİ'ler İtalya’nın ekonomideki en önemli gücü" dedi.
Dünya