25 / 04 / 2024

Çin istilası ile başa nasıl çıkılır?

Çin istilası ile başa nasıl çıkılır?

Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabından "Çin istilası ile başa nasıl çıkılır?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Kireçci'nin 15 maddelik analizi...


Türkiye'nin 1 numaralı emlak ve konut editörü Tebernüş Kireçci, kendi Twitter hesabı http://twitter.com/TebernKireci1 'den "Çin istilası ile başa nasıl çıkılır?" başlıklı analizini kaleme aldı. İşte Tebernüş Kireçci'nin 15 maddelik analizi...


 Çin istilası ile başa nasıl çıkılır?



1) Aslında 20 yıl önce sorulması ve eyleme geçilmesi gereken bir soru. Çin ile olan ticaret hacmimiz 2001 yılında 1.1 milyar dolar iken 2018'de 23.6 milyar dolar. Bunun 3 milyar doları ihracat 20 milyar doları ithalat.


2) Biz Çinliler ile ticaret yapmıyoruz. Çinliler bizimle ticaret yapıyor:) Resmen dalga geçiyorlar. Böyle bir dış ticaret dengesizliği olabilir mi? Bence olmaması gerekir.


3) Önce Çin'i çok iyi anlamamız gerekiyor. Dünyayı yönetenlerin istediği şu: Çin dünyanın üretim üssü olsun. Sanayi ve teknoloji üretimi burada gerçekleşsin. Dünyanın sanayi ve üretim hafızası silinsin.


4) Merkantilist mantıkla Çin hammaddeyi ithal etsin. Mamul malzemeyi ihraç etsin. Sermaye Çin'de biriksin.


5) Çin Bir Kuşak Bir Yol projesiyle yolun geçtiği ülkeleri önce borçlandırsın. Sonra bu ülkelere çöksün. Bu yapılırken yerel politikacılar önce rüşvete boğuluyor. 1 liralık hizmet 5 liraya Çin'den aldırılıyor.


6) Rekabet ile önce dünya genelinde sanayiciler yıpratılsın. Sonra tüm sanayi tesisleri ele geçirilsin. Dünyadaki sanayicilerin tamamı Çinli olsun. O zaman Çin'den ihracata gerek kalmaz. 


7) Bu neyle olur? Sermaye ile. Sermaye ucuz kredi ile Çin'e sağlanıyor. Çin'de devlet ve özel sektör borçları açıklanıyor. Ama bu rakamlar beni ikna etmiyor. Kesin olan şu: Dünyayı istila edebilmeleri için para muslukları sonuna kadar açık.


8) Çin "çökme" alışkanlığından dolayı enerjinin temel kalemi olan petrolü ucuza kapatıyor.


9) İş gücü zaten ucuz. Hammaddeyi de buldukları madene çöktükleri için ucuza alıyorlar.


10) Dünyanın hali şu: Taşlar bağlanmış. Köpekler salınmış. 6 milyar dünyalıyı 1.5 milyar Çinlinin kıvrandırarak yok etmesi isteniyor.


11) Mesele Çinliler olsa dünya milletleri bir kaşık suda boğacak. Mesele Çinliler değil. Çinlilerin arkasındaki güç. 


12) Çinlilerde ne sanayici olacak prensip ne de bakış açısı var. Her şeyden önce dürüst olmayan bir millet. Avantajları ne? Nüfus fazla. Komünist sistemin eğitimdeki üstünlüğü ile insanlar eğitilebilir düzeyde.


13) Kötü malı ucuza satarlar. İyi malı Almalardan da İngilizlerden de pahalıya satarlar. Çinlilerde kötü mal ucuz:) İyi mal pahalı:)


14) Bütün koşullar eşit olsa lojistik maliyetinden dolayı fiyatları dünya ortalamasının üzerinde olur. Sadece ucuz iş gücüyle bu işin üstesinden gelemezler. Kaldı ki ucuz iş gücü sürdürülebilir değil.


15) Afrika'da her sabah bir ceylan uyanır, En hızlı aslandan daha hızlı koşması gerektiğini yoksa öleceğini bilir. Afrika’da her sabah bir aslan uyanır, En yavaş ceylandan daha hızlı koşması gerektiğini yoksa aç kalacağını bilir. Aslan ya da ceylan olmanızın bir önemi yoktur. Yeter ki güneş doğduğunda koşmak zorunda olduğunuzu bilin.


(Afrika Atasözü)


Tebernüş Kireçci'nin yazılarını okumak ve yorum yapmak için tıklayın