28 / 03 / 2024

Binali Yıldırım: Faiz arttırımı aceleci bir karar!

Binali Yıldırım: Faiz arttırımı aceleci bir karar!

Başbakan Binali Yıldırım, doların TL karşısındaki yükselişinin önlenebilmesi için faiz artırımından başka yöntem düşündüklerini ancak Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artırım kararı verdiğini söyleyerek, bunun aceleci bir karar olduğunu ifade etti.


Başbakan Binali Yıldırım, Merkez Bankası’nın (TCMB) faiz kararı için, “Faiz arttırımını doğru bulmuyoruz ama TCMB faiz kararını kendi verdi; aceleci bir karar” dedi. Sermaye kısıtlaması iddialarını ise ‘alçaklık’ olarak değerlendiren Yıldırım, “Bu alçaklığı yapanları biliyoruz. Böyle bir şey yok” ifadelerini kullandı.


Başbakan Binali Yıldırım, doların TL karşısındaki yükselişinin önlenebilmesi için faiz artırımından başka yöntem düşündüklerini ancak Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz artırım kararı verdiğini söyleyerek, bunun aceleci bir karar olduğunu ifade etti. Başbakan Yıldırım, önceki gün gece TRT canlı yayınında gazetecilerin soruları üzerine TCMB'nin faiz kararını şöyle yorumladı: “Çok aceleci bir karar olarak görüyorum.. Bir buçuk aya kadar bu dalgalanmalar olacak.. Bu günler gelip geçecek. Tahminlerimiz vardı. Biz başka araçlarla bu iş yapılabilir mi diye düşünüyorduk. Ama faiz artırma kararını Merkez Bankası kendi verdi ve bu kararı uyguluyor.. Biz faiz artırımını doğru bulmuyoruz.”


MERKEZ'LE HÜKÜMET HER ÜLKEDE SORUN YAŞAYABİLİR


Merkez Bankasının, para politikaları bakımından gerekli tedbirleri aldığını ve burada bir sorun bulunmadığını vurgulayan Yıldırım, kendilerinin de alacağı tedbirler olduğunun altını çizdi. Merkez Bankasının faiz kararını nasıl değerlendirildiğine ilişkin ise Yıldırım, şunları söyledi: “Her ülkede, merkez bankası ve hükümet ilişkilerinde sorunlar yaşanır. Bu, bize has bir şey değil. Onun sebebi, ekonomide her şey yolunda olduğunda kimse kimseye bir şey demez ama ekonomik göstergelerde bozulmalar olunca sorumlu aranır.”


'ALÇAKÇA DEDİKODULAR VAR'


Sermaye kısıtlamasına yönelik iddialar üzerine ise Başbakan Yıldırım, şunları kaydetti: “Bu alçakça dedikoduları yayıyorlar. Türkiye'de bunları yayıyorlar. Bunların kasıtlı yayıldığını biliyoruz. Bu alçaklığı yapanları da biliyoruz. Böyle bir şey yok. Türkiye, bırakın devlet, özel sektörü 200 milyar doların üzerinde taahhüde girmiş. Dünyanın her tarafından, Avrupa ağırlıklı olarak sendikasyonlar yapmış proje krediler almış. Devletin bu kadar borcu yok zaten ama özel sektörün borcuna da 'bize ne kardeşim.' diyecek halimiz yok. Çünkü, fabrika açtılar, üretim yaptılar, istihdam sağladılar. Dolayısıyla, onların sıkışık anlarında da sıkıntılarında da mutlaka biz, yanlarında olmak zorundayız. Onun için bu tedbirleri alıyoruz. Kısacası, bugünler gelip geçecek.“


EKONOMİDE TEK SES VAR


Ekonomi ile ilgili çok seslilik olmadığını da söyleyen Yıldırım, “Ben bunları kabul etmiyorum. Ekonomi Koordinasyon Kurulu mevcut başkanı benim, benden sonra ekonomi ile ilgili konuşacak arkadaşımız Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek'tir, görev onundur. Benim olmadığım durumlarda ekonomi ile ilgili bütün söz sahibi sorumluluk ona aittir” diye konuştu.


TL İLE SÖZLEŞME DEVRİ


Öte yandan devletin, yeni sözleşmeleri Türk lirasıyla yapacağını, bu uygulamanın yabancılar için söz konusu olmadığını belirten Yıldırım, “Diyelim ki milli paramızla Türk lirasıyla yapacağız sözleşmelerimizi, kamudan vatandaşa olan alışverişlerde. Tercihimiz, beklentimiz odur ki vatandaşlarımız da ticari mukavelelerini milli para üzerinden yapsın. Burada tabii bir mecburiyet olmaz ama AVM'de kiralar var, büyük rezidanslarda, ofislerde niye dolar bazında olsun?” dedi.


FETÖ'DE TİTİZ AYIKLAMA


Kayyum yönetimini TMSF'ye devretmelerini değerlendiren Başbakan Yıldırım, "TMSF bu işin ehli. Yıllardan beri bunu yapıyor ve ekonomimize de çok şey kazandırdı" yorumunda bulundu. Şirketlerdeki FETÖ ayıklanmasının daha titiz yapılacağını da söyleyen Yıldırım, "Siz bir şirkete çek vermişiniz, mal vermişiniz 'Vay siz de FETÖ'cüsünüz' diye sizin de yakanıza yapışıyorlar. Bunları ayıklamaya çalışıyoruz” dedi.


NET DÖVİZ REZERVİMİZ İYİ


TL ile işlemler için TMSF'nin de devreye gireceğini belirten Başbakan Yıldırım, "TMSF'nin portföyünde de alacakları var, yaptığı satışlardan vesaire. Yaklaşık 2,5 milyar dolar. Bunları da aldığı bir kararla TL olarak tahsil edecek. Bu da dövizde rahatlama getirecek” dedi. Yıldırım, Merkez Bankası net döviz rezervlerinde kayıp olmadığını da vurgulayarak, "Brüt rezervde kısmen azalma var” şeklinde konuştu.


Yeni Şafak 



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler