22 / 11 / 2024

Avrasya Tüp Geçişi'nin tünel açma işlemi başladı!

 Avrasya Tüp Geçişi'nin tünel açma işlemi başladı!

Haydarpaşa Limanında gerçekleştirilen törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, bugünün kendileri için çok çok anlamlı, heyecan dolu, coşku dolu bir gün olduğunu söyledi...



Başbakan Erdoğan, İstanbul Boğazı Karayolu Tüp Geçişi (Avrasya Tüneli) Projesinin TBM makinesi ile tünel açma işleminin başlatılması törenine katıldı.

 

Haydarpaşa Limanında gerçekleştirilen törende konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, burada yaptığı konuşmada, bugünün kendileri için çok çok anlamlı, heyecan dolu, coşku dolu bir gün olduğunu söyledi.

 

Bunun bir temel atma töreni veya bir başlangıç olmadığını ifade eden Erdoğan, bunun başlangıcını, ilk temel atma merasimini yağmurlu bir günde Üsküdar'da yaptıklarını anımsattı.

 

Bugün İstanbul Boğazı'nın altından lastikli araçların geçeceği tüp geçidin tünel delme işlemini başlattıklarını söyleyen Erdoğan, burada kullanılacak TBM aracının farklılığının ve özelliğinin olduğunu ifade etti. Erdoğan, "Bu farklılık ve bu özellikle her gün yaklaşık 10 metre delme işlemini yaparak, inşallah Asya'dan Avrupa'ya geçmiş olacağız" dedi.

 

Avrasya Tüneli'nin inşasında önemli bir aşamanın başlangıcında olduklarını belirten Erdoğan, şöyle konuştu: "İnşallah tıpkı Marmaray'da olduğu gibi, Kazlıçeşme-Göztepe arasına denizin altından, gidiş-gelişli iki tüp yerleştirecek, lastikli araçların, dakikalar içinde iki kıta arasında seyahat etmesini mümkün hale getireceğiz. 26 Şubat 2011'de, şahsımın da katıldığı törenle imzaları atmıştık, projenin başlangıcı o gündü.

 

Hazırlıklar yapıldı, geçen yıl 27 Mayıs'ta belki birçok İstanbullunun adını bilmediği Çatladıkapı'da inşaat çalışmaları başladı. Bu tünel için Almanya'da özel bir tünel açma makinesi imal edildi. Dizaynı tamamıyla yapı merkezine ait olan bu çalışmanın üretimi orada oldu. Bu dev makine buraya getirildi, montajı tamamlandı, inşallah bugün de artık çalışmaya, tüneli kazmaya başlıyor."

 

Başbakan Erdoğan, bu makinenin hem denizin 25 metre altında tünel kazacağını, hem de aynı zamanda tünel çeperlerini inşa edeceğini belirterek, bu tarz tünellerden dünyada çok az sayıda olduğunu kaydetti.

 

Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti: "Amerika'da New York şehrinde, deniz altından lastikli araçların geçebildiği 4 adet tünel var. Malezya Kuala Lumpur'da benzeri bir tünel daha var. Avrupa'da Fransa'da aynı şekilde bir karayolu tüneli var. Biz dünyanın en modern, en gelişmiş karayolu geçiş tünelini şimdi artık İstanbul'a da kazandırıyoruz. Boğaziçi Köprüsü'nden lastikli araçlar iki kıta arasında seyahat ediyor. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nden aynı şekilde lastikli araçlar geçiyor. Üçüncü köprü inşaatını, Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nü önceki hafta gittim, yerinde tekrar inceledim. Orada da ayaklar tamamlanıyor. Artık az bir zaman kaldı, inşaat hızla devam ediyor. Şu anda İstanbul'da iki kıta arasında iki köprüden karayolu ulaşımı, Marmaray'dan da demiryolu ulaşımı sağlanıyor. Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden hem karayolu olacak, hem orada da raylı sistem olacak. Bu Avrasya Tüneli tamamlandığında iki kıta arasında 4 karayolu geçişimiz olacak. İnşallah İstanbul'daki trafik nefes alacak. İnşallah, köprü trafiği dediğimiz eziyet, bu inşaatlarla artık tarih olacak.

 

Bu büyük proje yaklaşık 14,5 kilometrelik, tamımı itibarıyla 14,6 kilometrelik bir yoldan oluşuyor. Kazlıçeşme'den Göztepe bu kadar. Bunun 5,4 kilometresi Boğaz'ın altında inşa ettiğimiz bu tünelden oluşacak. Geriye kalan 9,2 kilometrelik kısımda da yollar geçiş tünelleri köprüler, üst geçitler inşa edeceğiz."

 

“Kazlıçeşme ile Göztepe arası 15 dakikada kat edilecek”

 

Başbakan Erdoğan, Kazlıçeşme ile Göztepe arasının şu anda 100 dakikada alınabildiğini ifade ederek, "Avrasya Tüneli tamamlandığında bu mesafe sadece 15 dakikada kat edilecek. 15 dakikaya bunun inmesinin ne anlama geldiğini, bütün hesaplama teknikleriyle yaptığımızda, parasal olarak da bunun yanında huzur içinde bu mesafenin alınmasına varıncaya kadar, bunun sağladığı mutluluğu düşünün" dedi.

 

“Tünel depremlere de dayanıklı bir şekilde inşa ediliyor”

 

Dünya çapındaki bu büyük projenin maliyetinin, 1 milyar 245 milyon dolar olduğunu söyleyen Erdoğan, şöyle konuştu: "Tünel ve yollar inşa edilip tamamlandığında hem kendisini amorti edecek, hem de yakıttan sağladığı tasarrufla ülkemize fayda sağlayacak. Bu büyük yapı çevreye, denize en küçük bir zarar vermeyeceği gibi, trafikte beklemeye son verdiği için egzoz salınımını ciddi oranda azaltacak, çevreyi de koruyacak. Ayrıca bu tünel depremlere de dayanıklı bir şekilde en güvenli şekilde inşa ediliyor.

 

Bu küresel projenin tünel delme aşamasına gelmiş olmasından dolayı gerçekten büyük bir gurur ve heyecan içerisindeyiz. Tünelde ışığın görülmesini sabırsızlıkla bekleyeceğiz. İnşallah Allah ömür verirse yapının tamamlandığını da görecek, yine birlikte açılışını da gerçekleştireceğiz."

 

Bu büyük ve küresel projenin inşasında emeği geçenlere teşekkür eden Erdoğan, "Başta Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski bakanımız Binali Yıldırım beye, şimdi Lütfi Elvan beye, yüklenici firmaların, gerek sahiplerine, gerek mimarından mühendisine, işçisine kadar tüm personeline, bakanlığımızın tüm personeline, bütün kurumlarımıza, huzurlarınızda şahsım, milletim adına sonsuz teşekkür ediyorum. Yüklenici Güney Kore ve Türkiye firmalarına özellikle teşekkür ediyorum” dedi.

 

Erdoğan konuşmasında kurulumu yapılan makinenin hayırlı olmasını, tünelin bir an önce tamamlanmasını diledi. Görev alan işçisinden mühendisine herkese teşekkür eden Erdoğan, 2015 seçimleri öncesinde tünelin açılmasını beklediğini de dile getirdi.

 

Konuşmaların ardından törende, Avrasya Tüneli işletme İnşaat ve Yatırım A.Ş. (ATAŞ) Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu ve ATAŞ Üst Yöneticisi Seok Jae Seo Başbakan Erdoğan'a plaket verdi.

 

Daha sonra Başbakan Erdoğan, şantiye alanını gezerek yetkililerden çalışmalar hakkında bilgi aldı. Ardından, aralarında Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın da bulunduğu grupla birlikte asansörle kazı çalışmalarının yapılacağı alana inen Erdoğan burada proje için özel olarak tasarlanan tünel açma makinesinin butonuna basarak, deniz tabanının altında yürütülecek kazı çalışmalarını başlattı.

 

Erdoğan, tünelin önümüzdeki yılın sonunda tamamlanacağını belirterek, İstanbul Boğazı'nın altından çalıştığına hep birlikte şahit olunacağını söyledi. Erdoğan, bir süre daha şantiye alanında incelemelerde bulundu.

 

Törene, eski Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Güney Kore Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Lee Sangkyu ile firma çalışanları ve vatandaşlar katıldı.



Toki Haber