Tarihi yüksek seviyeye yükselen kur, perakendecileri harekete geçirdi. AVM’lere ‘kiraları indir’ çağrısı yapan perakendecilere kayıtsız kalmayan AVM’ler kiraları Kasım 2013 kuruna göre belirleme kararı aldı
Perakende sektörü, 2014’e yeni zamlar ve yüksek kur ile girdi. Dolar/TL kurunun 2.10 sınırını, euro/ TL kurunun ise 2.90’ı aşması ve bazı tüketim gruplarına gelen zam ve sıfır taksit uygulaması, markaların 2014 programlarını gözden geçirmesine neden oluyor. Bu anlamda AVM kiraları başta olmak üzere perakendeciler, bazı alanlarda bir dizi düzenleme talep ediyor ve 2014 programlarını yeniden belirliyor. Son dönemde birçok markanın iflasının sebebi olarak gösterilen AVM kiraları en fazla tartışılan konulardan biri. Bu konuda duyarlı olan AVM’ler, perakendecileri, tarihi yüksek seviyeye yükselen kur riskinden korumak için faturalarını, 2013 Kasım sonuna sabitleyerek kiraları ona göre belirleme kararı aldı. Türkiye genelinde şu anda 333’ten fazla AVM bulunuyor ve kiralanabilir alan ise 1 milyon metrekareyi civarında.
Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Hüseyin Doğan, dövizdeki artışın perakendecilerin girdilerini önemli ölçüde artırdığını ancak yaşanan bu olumsuz durumun AVM ile perakendeci arasındaki ilişkileri ise sağlamlaştırdığını söyledi. Doğan, “Yıllardır oturtmaya çalıştığımız ‘perakendeci ve AVM’ci paydaştır birbirlerinin derlerinden anlamalıdır’ meselesi yavaş yavaş hayata geçiyor. Görüyoruz ki AVM’ciler bu konuda duyarlı davranıyor. Artan kur nedeni ile AVM işletmecileri, kasım sonu kurunu kabul edip faturaları bunun üzerinden kesmek gibi bir konsensüse gidiyor. Buna karar veren de var beklemede olan da var ancak genel olarak bu şekilde bir konsensüs ile çözüleceğini düşünüyoruz” açıklamasında bulundu.
Düzenlemeler büyümeyi etkilememeli
Perakende sektörü, 2013’e hızlı başlamış ancak mayıs ayında başlayan Gezi Parkı olayları ve geçtiğimiz ay yaşanan yolsuzluk operasyonu nedeni ile hedeflerini tam olarak tutturamamıştı. Buna ek olarak kredi kartlarına yönelik getirilmesi kararlaştırılan taksit sınırlaması da perakendecilerin bir diğer sıkıntı kaynağı olmuştu. Hüseyin Doğan, bu noktada düzenlemede moda perakendesini olumsuz etkileyecek bir madde olmadığını ancak diğer sektörlere getirilecek düzenlemelerin etkisine dikkat edilmesi gerektiği ni söyledi. Doğan, “Hükümetin harcamaları kontrol etme ve tüketicileri mağdur etmemeye yönelik uygulamalarını anlayışla karşılıyoruz. Ancak bunun büyümeyi ve perakende sektörünü olumsuz etkilemeden yönetilmesini ümit ediyoruz” dedi. Doğan, 2014 beklentileri ile ilgili şunları söyledi:
“2014’te daha yüksek büyüme hedefi var. Seçim de var. Siyasi ve ekonomik istikrarı muhafaza etiğimiz sürece büyüyerek ve gelişerek geçireceğimizi düşünüyorum. Kurdaki yükselişin ne kadar süreceğini tam olarak çözemedik. Ümit ediyoruz ki kurun yükselişi geri döner ve istikrarlı bir yapıya oturur. En önemli şey belirsizlik bunun ortadan kalkması ile herkes öngörülebilir bir ortama kavuşur. Ben ekonomik ve siyasi istikrarın muhafaza edeceğini düşünüyorum. O yüzden bu yıl da Türkiye’nin geliştiği ve yükseldiği bir yıl olmasını ümit ediyorum. Bu şeklide perakende sektörünün Türkiye ekonomisinin 10 puan üzerinde büyümesini bekliyorum.”
‘2014 programını revize ettik’
İpekyol Miroglio Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ayaydın da büyüme hedeflerini revize ettiklerini anlattı. “Umarım 2014 yılı hepimiz için iyi geçer. İş alemi olarak bu yılın ilk başlarında huzur temenni ediyoruz” diyen Ayaydın şöyle devam etti: “Son 3 aydır 2014 bütçesi için çalışıyoruz. Son 17 aralıktan itibaren rutini biraz kaybettik. Stresli bir gündeme girmeyiz diye umuyorum. Yerel seçimlerde bunu atlatmayı umuyoruz. Ekonomik anlamda daralma FED’in kararları son olaylarda üstüste binince biz bir anda gündemden koptuk. Bu süreci kolay tamir etmeyi ümit ediyorum. Yüzde 25 gibi bir büyüme hedefliyorduk. Revize ettik önümüzdeki 10 gün içinde yeni bir program hazırlayacağız.”
Kiğılı büyüme hedefini yüzde 18’e çekti
Kiğılı’nın CEO’su Hilal Suerdem, son yaşanan olayların etkisinin Gezi olaylarına göre daha sınırlı kaldığını ancak yine de 2014 hedeflerine yinelik bir revizyonu beraberinde getirdiğini söyledi. Suerdem, “Aralıkta yaşanan olaylar 12. ayın yüzde 5’ini etkiledi. Yani haziran ve aralık aylarını yüzde 10-15 daha düşük tamamladık. Biz her zaman yüksek volümlü büyüyen bir markayız. 2014 için ise yüzde 20 büyüme hedefimiz var. Yaşanan olaylar nedeni ile büyüme hedefimizi yüzde 2 düşürerek yüzde 18’e çektik” dedi. Kurun giderleri büyük ölçüde yükselttiğini belirten Suerdem, en büyük sıkıntıları arasında yer alan AVM kiraları konusunda işse daha kendileri söylemeden AVM’lerin adım attığını ve kuru 1.85-1.95 TL’den sabitleyen AVM’lerin bulunduğunu söyledi.
Dünya