Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay, projelerde güvenlik bütçesinin sadece yüzde 1 pay aldığını belirterek inşaat şirketlerini eleştirdi. Küçük işletmelerin iş güvenliği konusunda hassas davranmadığını dile getiren Özatay, "Marka projeler güvenlik anlamında diğerlerine göre daha dikkatli. Daha pahalı ekipman kullanarak çalışan güvenliğinde riski minimize ediyorlar.
10 işçinin ölümüne neden olan asansör kazası güvenlik maliyetlerini de sorgulattı. Doka Genel Müdürü Özatay, "Güvenlik tedbirinin maliyeti projenin yüzde 1'i bile değil" dedi.
Mecidiyeköy'de geçen hafta gerçekleşen ve 10 işçinin ölümüne neden olan asansör kazasında gözler güvenlik tedbirlerine çevrildi. Avusturyalı kalıp ve güvenlik firması Doka'nın Türkiye Genel Müdürü Ender Özatay, projelerde güvenlik bütçesinin sadece yüzde 1 pay aldığını belirterek inşaat şirketlerini eleştirdi. Küçük işletmelerin iş güvenliği konusunda hassas davranmadığını dile getiren Özatay, "Marka projeler güvenlik anlamında diğerlerine göre daha dikkatli. Daha pahalı ekipman kullanarak çalışan güvenliğinde riski minimize ediyorlar. Fakat bu da masrafları artırarak rekabeti etkiliyor" dedi. Birçok proje sahibinin zamanla yarıştığını vurgulayan Özatay, müteahhitlerin projeyi erken bitirme yarışının kazaların artmasını tetiklediğini söyleyerek denetim şirketlerinin de denetlenmesi gerektiğine dikkat çekti.
ILO'YA İMZA ATILMALI
İşçi güvenliği konusunda küresel adımların atılması gerektiğine dikkat çeken Özatay, şöyle devam etti: "Uluslararası Çalışma Örgütü ILO'nun işçi güvenliğine yönelik tebliğine imza atmayan birkaç ülkeden biriyiz. Bu konuda da en kısa sürede adım atılmalı." Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz ise dün yaptığı açıklamada, ILO Sözleşmesi'nin ilgili maddelerinin ekimde imzalanabileceğini söyledi.
Sabah