22 / 11 / 2024

Antalya’daki yapılar için Deprem Master Planı şart!

 Antalya’daki yapılar için Deprem Master Planı şart!

İMO Şube Başkanı Oğuz, son zamanlarda Akdeniz’de meydana gelen depremler nedeniyle Antalya’daki yapılar için Deprem Master Planı’nın bir an önce yapılmasının artık kaçınılmaz bir duruma geldiğini söyledi



İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Antalya Şubesi Başkanı Cem Oğuz, Antalya’da son 6 ayda 4 ile 6 şiddetleri arasında değişen çok sayıda deprem görüldüğüne dikkat çekerek, “Antalya’da kendiliğinden taşıma gücünü yitiren yapılar var. Geçtiğimiz Aralık ayında 5.1 ve 6.0 büyüklüğünde depremler yaşadık. Antalya için Deprem Master Planı uygulanmalıdır” diye konuştu. Deprem Bölgeleri Haritasına göre Antalya’nın 1998 öncesinde 4. derecede risk bölgesi olduğunu hatırlatan Oğuz, 1998’den sonra 2. derecede riskli bölge olduğunu kaydetti. Binaların 1998 öncesinde 4. risk derecesine göre yapılması nedeniyle sıkıntılı olduğuna dikkat çeken Oğuz, “Antalya, taşıma gücünü kendiliğinden kaybeden binalarla dolu. Örneğin 10 yıldan beri yıkamadığımız Özel İdare Binası, TRT Caddesi’nde de Sağlık Koleji, yıkılan Devlet Hastanesi, Işıklar Caddesi’nde 2-3 apartman ve Güllük Caddesi’nde bir apartmanın kendiliğinden kolonları patladı.  Yani deprem olmadan da taşıma gücünü yitiren binalar var” dedi.

 

Binalar 40 yaşın üstünde

Başkan Oğuz, öncelikle depreme dayanıksız yapıların tespiti gerektiğini anlatarak, “Antalya’da 120 bin bina var. Bu binaların depreme güvenli olup olmadığını tespit etmeye ‘Deprem Master Planı’ diyoruz. Plan, bölgede olabilecek deprem büyüklüğüne göre yapıların ayakta kalıp kalmamasına karar verir. Bu planın Antalya için çıkarılması gerekiyor” ifadelerini kullandı. Antalya’daki yapıların depreme dayanıklı hale getirilmesi için önerilerde bulunan Oğuz, şu sözlere yer verdi: “Öncelikle Deprem Master Planı yapılmalı, mevcut var olan Ulaşım Master Planı’nın revize edilmesi gerekiyor. Nazım İmar Planına işlenmeli. Antalya’nın 50 yıllık hatta 100 yıllık nüfus artış planı göz önüne alınarak bir afet planı ya da kentsel dönüşüm planı yapılmalı. Bu plan çerçevesinde Antalya’da depreme güvensiz yapılar yıkılıp, yenilenmeli. Hatta bu uygulamaya tüm Antalya’dan değil de Murapaşa’dan başlayabiliriz. Çünkü Muratpaşa’da 40 yaşın üstünde çok sayıda bina var. Bir binanın ekonomik ömrünü tamamlaması için 50 yıl gerekiyor. Binaları incelemeden ‘bu bina çürük’ diyemeyiz. Antalya’da böyle bir çalışma yapılmadı.”

 

Depremlere alışmalıyız

Antalya Valiliği’nin emriyle İMO tarafından 2004 yılında yapılan inceleme sonucunda 119 kamu binasının yaklaşık yüzde 70’inin olabilecek bir depremde güvensiz olduğunu vurgulayan Oğuz, “Bu örnek Antalya’nın küçük bir modelidir diye düşünüyoruz. Akdeniz zonunda Kıbrıs Helenistik Yayı var. Bu yayın, Afrika Kıtasının dalma-batma zonu çerçevesinde hareketliliği söz konusu. Bundan dolayı sürekli deprem oluyor. Dolayısıyla bu depremleri yaşacağız, alışık olmamız lazım” ifadelerinin kullandı. Antalya’nın, 12 milyon yabancı turistin geldiği önemli bir kent olduğunun altını çizen Oğuz, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı desteğiyle ve Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde İMO olarak Antalya’da böyle bir çalışma yaparsak çok doğru bir iş yapmış oluruz. Kentsel Dönüşüm Yasasını depreme güvensiz yapıların güvenli hale getirilmesi için bir fırsat olarak görüyorum. 2007’de deprem yönetmeliği değişti ve Yapı Denetim Kanunu çerçevesinde gerçekleştirilen projelerde bir sıkıntı yok denecek kadar az” şeklinde konuştu.

 

Yasa’da eksiklikler var

Başkan Oğuz, her iki belediye döneminde de (2004 ve 2009 yılları) Deprem Master Planı çalışmasına başlandığını ancak mali kaynak bulunamaması nedeniyle yarım kaldığını bildirdi. Oğuz, 31 Mayıs 2012 yılında çıkarılan 6306 sayılı Kentsel Dönüşüm Yasasında eksiklikler olduğunu söyleyerek, “Bu kanun çerçevesinde depreme güvensiz yapıları güvenli hale dönüştüreceğiz ama bu kanunun bir takım eksiklikleri var. Hatta bir ay önce Anayasa Mahkemesi 2 maddeyi iptal etti. Öncelikle bu kanunun revize edilmesi lazım. Şu anda Kentsel Dönüşüm Yasası 45 ilde uygulanıyor ama Antalya yok” dedi. İki gün önceki İstanbul Fikirtepe’de yaşanan inşaatı örnek veren Oğuz, projenin durduğunu, sebebinin ise bu kanunun eksikliklerinden kaynaklandığını dile getirdi. 



Antalya Gazete Bir





Önerilen Bağlantılar : Yeni konut projeleri