18 / 04 / 2024

2016 Uluslararası Gökdelen Ödülü'nün kazananları!

2016 Uluslararası Gökdelen Ödülü'nün kazananları!

Ekolojik ve sosyal kriterler kentsel yapılanmalarda da giderek daha fazla önem kazandığı için mimarlar tıklım tıklım dolu kentlerde stresten uzak bir yaşam sürdürebilme imkanı sunan fikirlerin peşinde koşuyor.


2016'nın galibi: VIA 57 West, New York

34 katlı bina 108 metre yükseklikte. Bu tarz bir mimari Manhattan'daki büroları barındıran bir gökdelen için sıradışı denebilir. Danimarkalı mimar Bjarke Ingles'in "Skyscraper" adlı bu tasarımı Mısır piramitlerini andırıyor. 2016 yılı Uluslararası Gökdelen Ödülü, arka avluda gizli yeşil bahçesi ve 700 dairesi ile Hudson Nehri'nin kıyısındaki VIA 57 West'e layık görüldü.


2016 Uluslararası Gökdelen Ödülü


Finalist: 4 World Trade Center, New York

Japon mimar Fumihiko Maki'nin tasarımı finale kalmayı başaran başarılı yapılardan biri. Çok minimalist bir heykeli andıran gökdelen 7 World Trade Center ile birlikte 11 Eylül 2001 terör saldırılarının ardından Sıfır Noktası'na inşa edilen ikinci kuleyi oluşturuyor. Binanın aynalı cephesi bir başka konumdan bakıldığında kaybolmuş izlenimi de bırakıyor.

2016 Uluslararası Gökdelen Ödülü

 


Finalist: Sky Habitat, Singapur

Singapur'dan da yine bir heykeli andıran gökdelen finale kaldı. İsrail-Kanadalı mimar Moshe Safdie'nin eseri ikiz kuleler tamamen dairelerden oluşuyor. Alman Mimarlık Müzesi Müdürü Peter Cachola Schmal, balkon, teras ve havuzlarla dolu binayı "dikey kentin yeni ve büyüleyici bir örneği" olarak niteliyor.


2016 Uluslararası Gökdelen Ödülü


Finalist: 432 Park Avenue, New York

ABD'li mimar Rafael Viñoly'nin eseri 2014 yılından bu yana Manhattan'daki en yüksek ikinci ve ABD genelinde de en yüksek üçüncü gökdelen kabul ediliyor. Bununla birlikte dünyanın da en yüksek apartmanı olarak nitelenebilir. Zira 88 katlı ve 426 metre yüksekliğindeki bina 105 daireden oluşuyor. Bunlardan hiçbirinin fiyatı da 10 milyon ABD dolarının altında değil.


 2016 Uluslararası Gökdelen Ödülü


Finalist: SkyVille@Dawson, Singapur

Ünlü mimarlık ofisi WOHA'nın mimarları Güney Asya'nın metropollerindeki yaşam alanlarını ekolojik ve sosyal koşullara daha uyumlu hale getirmek istiyor. SkyVille@Dawson adlı gökdelen bu bağlamda yeni tarz sosyal yaşam alanı mimarisi açısından öncü nitelikte bir proje: 960 daire, ortak yaşam alanlarıyla ufak köyler halinde gruplandırlıyor. Stresten uzak ve anonim kalmaya imkan tanımayan bir ortam.




Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler