28 / 03 / 2024

Fiziksel çevrenin engellilere uygun hale getirilmesinin süre uzatımına tepki!

 Fiziksel çevrenin engellilere uygun hale getirilmesinin süre uzatımına tepki!

Engelliler Konfederasyonu Başkanı İçli: ''Fiziksel çevrenin engellilerin erişimine uygun hale getirilmesine yönelik verilen süreyi üç yıla çıkaran düzenlemenin Meclis'ten geçmemesi için ülke genelinde eylemler yapacağız''


 Engelliler Konfederasyonu Başkanı Turhan İçli, fiziksel çevrenin engellilerin erişimine uygun hale getirilmesine yönelik verilen sürenin üç yıl daha uzatılması durumunda tepkilerini göstermek için eylemler düzenleyeceklerini bildirdi. 

     İçli, Türkiye Körler Federasyonu'nda düzenlendiği basın toplantısında fiziksel çevrenin engellilerin erişimine uygun hale getirilmesi için tanınan sürenin üç yıl daha uzatılmasına yönelik bazı milletvekillerinin kanun teklifi verdiğini hatırlattı. 

     Kamu kullanım alanları ve konutlarının engellilerin erişimine uygun yapılmaması durumunda ruhsat verilmeyeceğine yönelik 1997'de de düzenleme yapıldığını ancak burada da verilen sürenin uzatıldığını belirten İçli, geçen süre içinde belediyelerin engellilere yönelik sadece ''sembolik'' bazı düzenlemeler yaptıklarını savundu. 

     Engellilerin günlük hayatta karşılaştıkları bazı sorunlardan da örnekler veren İçli, ''Sokaklarımız, kaldırımlarımız açılan ancak kapatılmayan çukurlarla, levhalarla ve demir kazıklarla doludur'' dedi. 

     Engellilere yönelik düzenlemeler için verilecek sürenin üç yıla çıkarılmasını doğru bulmadıklarını bildiren İçli, şunları söyledi: 

     ''Yapılması gereken bu sürenin uzatılması değil ilgili kuruluşlara ve yerel yönetimlere en geç bir yıl içinde asgari önlemlerin alınması için bir Başbakanlık genelgesinin yayımlanmasıdır. Kanunla sürenin en fazla bir yıl uzatılması ancak ağır yaptırımların öngörülmesiyle kabul edilebilir. Aksi durumda engelliler hükümetin hiçbir sözünü samimi ve inandırıcı bulmayacaktır. Süreyi üç yıla çıkaran düzenlemenin Meclis'ten geçmemesi için ülke genelinde eylemler yapacağız. Meclis'ten geçmesi durumunda ise Cumhurbaşkanı'nın onaylamaması için sürekli eylemler düzenleyeceğiz.'' 

     Toplantıya katılan CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay ise herkesin birer engelli adayı olduğuna dikkati çekti. 

     Engellilerle ilgili konuların politik bir mesele olarak görülmemesi gerektiğini vurgulayan Tunay, bunun insanlık meselesi olduğunu belirtti. Yasa yapmaktan çok bunların uygulamasının önemli olduğunu ifade eden Tunay, bu konuda birtakım eksikliklerin olduğunu da savundu. 

AA