15 / 05 / 2024

Zamanında teslim edilmeyen konutlar için ne yapılabilir?

Zamanında teslim edilmeyen konutlar için ne yapılabilir?

Müteahhit yada firmalarla yapılan satış sözleşmesi sonucunda, tarafların sözleşmede yazılan esaslara uyması gerekiyor. Ancak bazı firmalar konutları zamanında teslim etmeyebiliyor. Peki zamanında teslim edilmeyen konutlar için ne yapılabilir?


Zamanında teslim edilmeyen konutlar için ne yapılabilir?

Bir arsa üzerinde bina inşaatı yapan firmalar, ev sahibi ile bir sözleşme imzalıyor.  İnşaat sürecinde firmanın sözleşmedeki kurallara uyması gerekiyor. 


Firmanın binayı sözleşmede yazan maddelere göre inşa etmesi, zamanında başlaması ve zamanında teslim etmesi gerekiyor.  Ancak bazı firmalar konutları zamanında teslim etmeyebiliyor. Peki zamanında teslim edilmeyen konutlar için ne yapılabilir?


Müteahhitlerin ya da firmanın sözleşmede yer alan tarihte inşaatı bitirmemesi halinde arsa sahibi fesih ve tazminat davası açabiliyor.


İnşaatın kararlaştırılan sürede bitirilememesi durumunda ne gibi müeyyidelerin uygulanacağı da sözleşmede belirtiliyor. Örneğin “gecikme halinde, teslim tarihinden itibaren arsa sahibine düşen bağımsız bölümler için teslim tarihindeki rayiç kira karşılığı, müteahhit tarafından ihtara hacet kalmaksızın ödeniyor.  


Gecikmenin altı aydan (veya bir yıl) fazla uzaması halinde arsa sahibinin tek taraşı olarak sözleşmeyi feshetme hakkı doğar.” Şeklindeki hüküm müteahhidin işin zamanında teslimi konusunda titiz davranmasını sağlıyor.


Sözleşmede bu yönde bir hüküm olmasa dahi, arsa sahibi bağımsız bölümlerin tesliminin gecikmesi halinde dava yoluyla kira kaybını isteyebiliyor.

Müteahhite nasıl dava açarım?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com