17 / 05 / 2024

Yapı kullanma izni olmayan ev alınır mı?

 Yapı kullanma izni olmayan ev alınır mı?

Yasal olarak bir yapıda oturumun başlayabilmesi için inşaat çalışmaları bittikten sonra yapı kullanma izin belgesinin alınması gerekiyor.Peki yapı kullanma izni olmayan ev alınır?


Yapı kullanma izni olmayan ev alınır mı?

Tamamlanan yapıların kullanılacak bağımsız bölümlerinin proje, yapı ruhsatı ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirlemek ve son denetimden geçmek için alınan belgeye yapı kullanma izin belgesi deniyor.Bu belge alındığında yapıların kullanım amacına uygun olarak kullanılabilmesi uygun görülmüş ve artık inşat bitmiş anlamına geliyor. 


Yapı kullanma izin belgesi, yapının inşaat çalışmaları tamamlanıp; oturulacak düzeye getirildikten sonra, projeye uygun olarak yapıldığının tespiti halinde veriliyor. 


Yapı kullanma izin belgesi, yapının inşasına başlarken inşa ruhsatı veren ilçe belediyesinden alınıyor.  Belediyelerde bulunan imar müdürlüklerine yapılan başvuru ile alınması mümkün oluyor. 


Ancak bazı durumlar, yapı kullanma izin belgesi alınmasına engel olabiliyor. Müteahhitin inşaatı projesine uygun inşa etmemesi, skk borcu bulunması gibi nedenler, yapı kullanma izin belgesini almasına engel teşkil ediyor.Durum böyle olunca yapı, resmi olarak inşaat niteliğinde kalıyor.Peki yapı kullanma izni olmayan ev alınır?


Yapı kullanma izin belgesi olmayan yapılar resmi olarak inşaat halinde gözüküyor. Bu yüzden bu yapılarda yapılan satışlarda dairenin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. 


Bir diğer ifade ile yapı kullanma izin belgesi olmayan evlerin satışında alıcıya verilen tapu, arsa tapusu oluyor. 


Yapı kullanma izin belgesi olmayan yapıların satışlarında kimi bankalar konut kredisi kullandırtmıyor. Ayrıca, elektrik ve su gibi abonelikler şantiye aboneliğinden veriliyor. Bu nedenle bu evlerin satışı çok tavsiye edilmiyor.

Yapı kullanma izin belgesi harcı ne kadar?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com