19 / 04 / 2024

Yapı kullanma izni alınmazsa ne olur?

 Yapı kullanma izni alınmazsa ne olur?

Yapı Kullanma izin belgesi, inşaatı tamamlanmış ruhsatlı binaların; ruhsat bilgilerini, inşaat bitirim tarihini ve tapu kaydını, adresini gösteren belgeye deniyor. Peki yapı kullanma izni alınmazsa ne olur? İşte yanıtı...


Yapı kullanma izni alınmazsa ne olur?


Yapı kullanım izin belgesi, inşaatı tamamlanmış veya kısmen tamamlanmış yapılara verilen oturum belgesi olarak biliniyor. İnşaat çalışmaları tamamen bittiğinde veya inşaatın bazı bölümlerinin kısmen tamamlanmasıyla bu biten kısımların kullanılabilmesi için malikin başvurusu üzerine yapı, belediye ekipleri tarafından kontrol edilerek bu belge alınabiliyor. Peki belge belediye ekiplerince verilmediğinde ne olur?

Belediye ekipleri belirli bir süre içinde tekrar kontrole geliyor ve istenilen düzenlemelerin yapılması durumda oturum izni veriyor. Peki oturum izni olmadan binada ikamet edilebilir mi?

Evet ikamet edilebilir fakat yapı kullanım izin belgesi alınmazsa İSKİ suyu şebeke tarifesinden değil şantiye tarifesinden sağlıyor buda daha fazla faturanın gelmesine sebeb oluyor. Yeni binalarda yapı kullanım izni yoksa elektriği yüksek tarifeden ödüyor. Ayrıca, oturumu olmayan bir daireye sahip kişi, konut kredisi ile evini satamıyor. 


Mehmet TAŞ/Konuttimes.com