17 / 05 / 2024

Yapı kullanma izin belgesi yoksa ne olur?

Yapı kullanma izin belgesi yoksa ne olur?

Bir binaya yapı kullanma izin belgesi, binanın inşaat çalışmaları tamamlanıp; oturulacak düzeye getirildikten sonra, projeye uygun olarak yapıldığının tespiti halinde veriliyor.Peki yapı kullanma izin belgesi yoksa ne olur?


Yapı kullanma izin belgesi yoksa ne olur?

İnşaat çalışmaları tamamlanan bir yapı için,iskan olarakta bilinen yapı kullanma izin belgesinin alınması gerekiyor.


Yapı kullanma izin belgesi;Ruhsatlı binalar için ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren; ruhsat bilgilerini inşaatın bitim tarihini, tapu kaydını, adresini, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, arsa paylarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor.


Söz konusu belge, Belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimince düzenleniyor.


Fakat, yapıya; inşaatının tasdikli projeye uygun yapılmaması; imara uygun yapılmaması halinde ve kanuni prosedür ve ona bağlı harçlardan ve sigorta primleri gibi vesaire giderleri ödememesi halinde yapı kullanma izin belgesi verilmiyor.Peki yapı kullanma izin belgesi yoksa ne olur?


Bir binada yapı kullanma izin belgesi yoksa, bu durumun ev sahiplerine ve kiracılarına bazı dezavantajları oluyor. 

Örneğin;belgenin olmaması durumunda elektrik, doğalgaz ve su gibi abonelikler mesken aboneliği üzerinden yapılamıyor. Çünkü yapı kullanma izin belgesi olmaması yapının resmi olarak hala inşaat durumunda olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, bu abonelikler gayrimenkul üzerinden alınamıyor.


Aynı zamanda yapı kullanma belgesi olmayan bir yapıdaki ev satılmak istendiğinde, alıcının nakit parasının bulunması gerekiyor. Çünkü, bankalar da yapı kullanma izin belgesi alınmamış olan yapılara kredi vermiyor.


Bu durum biraz dabankaların insiyatifine kalıyor.Bankalar bazı iskansız evlere kredi verebiliyor. Bunun nedeni ise her bankanın müşteri portfoyünün farklı olmasından kaynaklanıyor.

Yapı kullanma izin belgesi harcı ne kadar?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler