14 / 05 / 2024

Yapı kullanma izin belgesi nereden alınır?

 Yapı kullanma izin belgesi nereden alınır?

Yapı kullanma izin belgesi, ruhsatlı bir projenin, inşaat çalışmaları bittikten sonra oturumun başlaması için binanın sahip olması gereken belge oluyor.Peki yapı kullanma izin belgesi nereden alınır?


Yapı kullanma izin belgesi nereden alınır?

İskan olarakta bilinen yapı kullanım belgesi,bir yapının inşaat çalışmaları bittikten sonra o yapıda oturmak için alınması gereken belge olarak karşımıza çıkıyor. Yapı kullanma izin belgesi için gerekli belgelerin temin edilmesi ve  yapı kullanma izin belgesi harcının ödenmesi gerekiyor.


Yapı kullanma izin belgesi için gerekli belgeler şu şekilde:

-Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,

-Tapu kaydı bilgileri,

-Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi, 

-Dış Kanal Belgesi (İZSU), 

-Telekom Olur Yazısı,

-Proje Müellifleri Raporu, 

-Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu, 

-Cephe fotoğrafları – (13/18 cm),

-Emlak/Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,

-SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi.


Yeni yapılan yapının yapı kullanma izin belgesi alabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve  inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.Peki yapı kullanma izin belgesi nereden alınır?


Yapıların uygun şartlarda yapılıp yapılmadığının tespiti İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından yapılıyor. 


Yapı kullanma izin belgesinin alınabilmesi için, inşaat müteahhidinin taşınmazın bağlı olduğu belediyeye başvuruda bulunması, yapı kullanma izin belgesi için dilekçe doldurması gerekiyor.

Yapı kullanma izin belgesi harcı 2015!



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com