26 / 04 / 2024

Yapı kullanma izin belgesi ne zaman alınır?

 Yapı kullanma izin belgesi ne zaman alınır?

Yapı Kullanım izin belgesi, inşaatı tamamlanmış ruhsatlı binaların; ruhsat bilgilerini, inşaat bitirim tarihini ve tapu kaydını, adresini gösteren belgeye deniyor. Peki Yapı kullanım izin belgesi ne zaman alınır? İşte yanıtı...


Yapı kullanma izin belgesi ne zaman alınır?


Yapı kullanım izin belgesi, inşaatı tamamlanmış veya kısmen tamamlanmış yapılara verilen oturum belgesi olarak biliniyor. İnşaat çalışmaları tamamen bittiğinde veya inşaatın bazı bölümlerinin kısmen tamamlanmasıyla bu biten kısımların kullanılabilmesi için malikin başvurusu üzerine yapı, belediye ekipleri tarafından kontrol edilerek bu belge alınabiliyor. 


Yapı kullanım izni belgesinin alınabilmesi için ilk olarak ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması gerekiyor. Yapının ruhsatı alındıktan sonra 2 sene içerisinde yapının inşaatına başlanmış olması gerekiyor ve inşaatının 5 sene içerisinde tamamlanmış olması gerekiyor. Tüm bu hususlar yerine getirildikten sonra Belediyeye başvuruda bulunularak yapı kullanma izin belgesi alınabiliyor. 


Mehmet TAŞ/Konuttimes.com