14 / 05 / 2024

Yapı kullanma izin belgesi kaç günde alınır?

 Yapı kullanma izin belgesi kaç günde alınır?

Yapı kullanma izin belgesi alabilmek için müteahhitlerin, hazırlanan dilekçe ile belediyelere ya da valiliklere başvurması gerekiyor.Peki yapı kullanma izin belgesi kaç günde alınır?


Yapı kullanma izin belgesi kaç günde alınır?

İnşaat çalışmaları biten binanın ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını belirten; ruhsat bilgilerini, tapu kaydını, bağımsız bölümlerin cinslerini, numaralarını, metrekarelerini, sınıflarını, mal sahiplerini gösteren belgeye yapı kullanma izin belgesi adı veriliyor.


Bu belgeyi almayan yapı sahipleri oturum hakkını elde edemiyor.O yüzden mutlaka yapı kullanma izin belgesi alınması gerekiyor.Belge için gerekli belgelerin temin edilip,ücretin yatırılması gerekiyor.Peki yapı kullanma izin belgesi kaç günde alınır?


Gerekli işlemler yapıldıktan sonra belediyeye veya valiliklere müracaat ediliyor.Müracaat edilen yerdeki ilgili kişiler gerekli incelemeleri yaptıktan sonra en geç 30 gün içinde yapı kullanma izin belgesi alınıyor.


Yapı kullanma izin belgesine ilişkin bilgilere İmar Kanunda da yer veriliyor.3194 sayılı İmar Kanunu’nun 30.maddesine göre yapı kullanma izin belgesi şu şekilde anlatılıyor:


Madde 30 – Yapı tamamen bittiği takdirde tamamının, kısmen kullanılması mümkün kısımları tamamlandığı takdirde bu kısımlarının kullanılabilmesi için inşaat ruhsatını veren belediye, valilik (...) (1) bürolarından; 27 nci maddeye göre ruhsata tabi olmayan yapıların tamamen veya kısmen kullanılabilmesi için ise ilgili belediye ve valilikten izin alınması mecburidir. Mal sahibinin müracaatı üzerine, yapının ruhsat ve eklerine uygun olduğu ve kullanılmasında fen bakımından mahzur görülmediğinin tespiti gerekir. 


Belediyeler, valilikler (...) (2) mal sahiplerinin müracaatlarını en geç otuz gün içinde neticelendirmek mecburiyetindedir. Aksi halde bu müddetin sonunda yapının tamamının veya biten kısmının kullanılmasına izin verilmiş sayılır.(...) (2) Bu maddeye göre verilen izin yapı sahibini kanuna, ruhsat ve eklerine riayetsizlikten doğacak mesuliyetten kurtarmayacağı gibi her türlü vergi, resim ve harç ödeme mükellefiyetinden de kurtarmaz.

Yapı kullanma izin belgesi harcı nasıl hesaplanır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com