18 / 05 / 2024

Yabancı para kira artışı 2015!

Yabancı para kira artışı 2015!

Kiracılara yapılacak olan kira artışı ÜFE oranlarına bağlanıyor.Peki yabancı para kira artışı nasıl yapılır?İşte yabancı para kira artışı 2015..


Yabancı para kira artışı 2015!

Konut sahibi ile kiracısı arasındaki hukuki ilişkiler, Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanunen kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Borçlar Kanunu madde 344 gereğince, kira bedeline yapılacak kira artış oranı, ÜFE oranlarına bağlanıyor. Kira artışı, dönemin ÜFE oranlarından yüksek olamıyor.


Bilindiği üzere ÜFE oranları her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanıyor. Yeni adıya Yurt İçi Üretici Fiyet Endeksi (Yİ-ÜFE); belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksine deniyor.


Kiracının ödeyeceği kira ücreti, Türk parası ile tahsil edilebildiği gibi yabancı para ile de tahsil edilebiliyor. Bu durum kira sözleşmesinin yenilenmesi durumunda kiracıya birtakım haklar doğuruyor.Peki yabancı para kira artışı nasıl yapılır?


Kira sözleşmesinde kira bedeli yabancı para olarak kararlaştırılmışsa, beş yıl geçmedikçe kira bedelinde değişiklik yapılamıyor.


Ancak, bu Kanunun, “Aşırı ifa güçlüğü” başlıklı 138 inci maddesi hükmü saklı oluyor. Beş yıl geçtikten sonra kira bedelinin belirlenmesinde, yabancı paranın değerindeki değişiklikler de göz önünde tutularak üçüncü fıkra hükmü uygulanıyor.

Kanuni kira artış oranı nedir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com