24 / 04 / 2024

Vesayetin kaldırılması dava dilekçesi!

Vesayetin kaldırılması dava dilekçesi!

Vesayetin kaldırılması için bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edilebiliyor. İşte vesayetin kaldırılması dava dilekçesi örneği...


Vesayetin kaldırılması dava dilekçesi!

Medeni Kanun kapsamında kişilere tanınan haklar arasında vesayet altına alınma hakkı da bulunuyor. Vesayet makamı, bir kimseye gerekli olan durumlarda vasi atayabiliyor.


Örneğin bir kimsenin vasiyetini yerine getirmek veya mallarında ya da çocuklarının işlerinde tasarruf etmek üzere vasi görevlendirilebiliyor.


Kanunen gerek duyulduğunda henüz ergin olmayanların da kısıtlanmasına karar verilebilir; ancak, kısıtlama kararı ergin olduktan sonra sonuç doğuruyor. Kısıtlanan ergin çocuklar kural olarak vesayet altına alınmayıp velâyet altında bırakılıyor.

 

Diğer kısıtlılar üzerindeki vesayet, yetkili vesayet makamının kararıyla sona eriyor. Vesayeti gerektiren sebebin ortadan kalkması üzerine vesayet makamı vesayetin sona ermesine karar veriyor.


Kısıtlı ve ilgililerden her biri, vesayetin kaldırılması isteminde bulunabiliyor. Vesayetin kaldırılması için bir dilekçe ile Sulh Hukuk Mahkemesine müracaat edilebiliyor. İşte vesayetin kaldırılması dava dilekçesi örneği...


Vesayetin kaldırılması dilekçesi örneği..


…….. SULH HUKUK MAHKEMESİNE


VASİNİN AZLİNİ İSTEYEN : Adı ve Soyadı, T.C. Kimlik No: Adres

VEKİLİ : Avukat Adı ve Soyadı Adres

AZLİ İSTENEN VASİ : Adı ve Soyadı Adres


DAVA KONUSU : Vasinin azli


AÇIKLAMALAR :

1- Davacı müvekkil temyiz kudretine haiz ancak henüz reşit olmayan, vesayet altında bir kişi, davalı ise vasisidir. Ancak Medeni Kanunun kendisine verdiği görevi yerine getirmemektedir.

2- Bu konuda kendisi birçok kez uyarılmış olmasına rağmen durumda hiçbir değişiklik olmamıştır. Bu sebeple işbu azil talebinde bulunmak zorunlu olmuştur.


DELİLLER : Vesayet dosyası, rapor, bilirkişi incelemesi, tanıklar vs. delil.


HUKUKİ NEDENLER : TMK. md. 424 ve İlgili mevzuat.


SONUÇ VE İSTEM : Yukarıda arz edilen sebeplerle talebimizin kabulü ile vasi (Adı ve Soyadı)’in vasilik görevinden azline ve mahkeme masrafları ile vekâlet ücretinin davalıdan alınmasına karar verilmesini saygılarımla arz ve talep ederim. …/…/…


Azil İsteyen Vekili

Avukat Adı ve Soyadı

İmza


Kayyum hangi durumlarda atanır?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com