Vefat eden kimsenin geride bıraktığı mallarda hakkı olan şahıslar bu malı paylaşabiliyor.Peki veraset ilanı nedir?veraset ilanı nasıl çıkarılır?
Veraset ilanı nedir?
Veraset ilamı,bir kimsenin ölümünden sonra geride bıraktığı mal varlığının kime, ne oranda kaldığı belirten belge olarak karşımıza çıkıyor.
Veraset ilanında yasal mirasçıların kimler olduğu belirtiliyor. Bu belgenin alınabilmesi için gereken belgelerle ilgili yerlere başvuruda bulunulması gerekiyor.
Veraset ilanını hiç bir süre kısıtlaması olmadan, mirasçı olduğunu düşünen herkes alabiliyor. Söz konusu ilan,Sulh Hukuk Mahkemelerinden alınıyor. Bu mahkemeye, gereken belgeler ile başvuru talebinde bulunmak yeterli oluyor.
Veraset ilanı için gerekli belgeler şunlardır:
- Ölüm belgesi,
- Nüfus Kayıt Örneği,
- Veraset ilanı istemi içeren dilekçe.
Veraset ilanı için başvurusunda bulunurken dilekçede belirtilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Bunlar arasında davayı açan kimsenin bilgileri, dava konusu (veraset), kişinin açık adres bilgileri yer alıyor. Dilekçede yer alması gereken diğer detayları aşağıdaki dilekçede yer alıyor.
Veraset ilanı başvuru dilekçesi..
........... SULH HUKUK MAHKEMESİ HAKİMLİĞİNE
Davacı : (Veraset edenin babası, annesi, eşi veya kardeşi açabilir) Adres
Davalı : Hasımsız
Dava : Veraset
Olaylar :
..............................ili, ............................ İlçesi, ...............hane, ..............cilt, ..............sahife nüfusuna kayıtlı (oğlum/eşim/kardeşim) .............................................. ......./........./.......... tarihinde askerlik vazifesini ifa ederken vefat etmiştir. Geride kanuni mirasçı olarak .......................................................(babası/ annesi/ eşi/ çocukları) ................................... bırakmıştır.
Veraset ilamının düzenlenip, tarafımıza verilmesi için işbu davanın açılması zarureti doğmuştur.
Hukuki, sebepler:M.K. ve ilgili mevzuat
Deliller: Nüfus kayıtları ve tanık beyanları
Talep:Belirttiğim nedenlerden dolayı bir suret veraset ilamının düzenlenip tarafıma verilmesini saygıyla arz ederim.
...../......../20...
(Davacı)
(baba,anne,eş,kardeş)
Veraset ilamı cezası var mı?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com