23 / 11 / 2024

Vekaletle tapu alınır mı?

Vekaletle tapu alınır mı?

Taşınmaz mal alım satım işlemleri başta olmak üzere, taşınmaz malların kütüğü üzerinde yapılacak tüm değişiklikler taşınmazların ilgili tapu dairesinde gerçekleşiyor.Peki vekaletle tapu alınır mı?


Vekaletle tapu alınır mı?

Gayrimenkule ait tüm işlemleri, tapu dairesinde gerçekleşiyor. Tapu işlemleri için öncelikle tapu dairesinden randevu alınması ve randevu günü ev saatinde orada bulunulması gerekiyor.

Tapu işlemleri için gerekli belgeler temin edilip memura teslim ediliyor. Eksik bir evrağın olmaması durumunda harcın da ödenmesi isteniyor. Tapuda hem alıcı tarafından hem de satıcı tarafından binde 20 oranında harç ödenmesi gerekiyor.Tapu alım satım satım işlemi bu şekilde gerçekleşmiş oluyor.Peki vekaletle tapu alınır mı?

Tapu dairesinde yapılacak tapu işleri vekil atayarak bir başkası aracılığı ile yapılabiliyor.Söz konusu vekaletname noterde düzenleniyor. Vekalet verilirken bazı noktalara dikkat edilmesi gerekiyor.

Vekaletnamede;

-düzenleyen noterin/konsolosun adı, 

-adresi ile imza ve mührü, 

-düzenleme yeri, tarihi ve

-yevmiye numarası

-vekaletme verenin kimliği; 

-nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat ise avukatlık kimlik belgesi bulunması ve T.C. Kimlik numarasını içermesi gerekiyor.

Ayrıca vekalet verenin son durumunu yansıtır biçimde yeni çekilmiş, kimlik teşhisine elverişli, vesikalık fotoğrafı yapıştırılmış olması gerekiyor. Fotoğrafları sadece tel zımba ile tutturularak yapıştırılmamış olan vekaletnameler kabul edilmiyor.

Vekile verilen vekaletname kapsamında sürenin de belirtilmesi önem taşıyor. Olumsuz durumlarla karşılaşmamak adına, tapu işlemleri konusunda verilecek vekaletin, “işlem yapılacak il-ilçe”, “süre” ve “..şartlı” olarak verilmesi gerekiyor.

Tapu işlemi için vekalet verirken nelere dikkat edilmelidir?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com