23 / 11 / 2024

Vekalet sözleşmesi nedir, nasıl yapılır?

Vekalet sözleşmesi nedir, nasıl yapılır?

Vekalet sözleşmesi iş görme amacını güden, diğer bir deyişle, konusunu insan emeğinin veya faaliyetlerinin oluşturduğu sözleşmelerdendir. Peki vekalet sözleşmesi nedir, nasıl yapılır? İşte yanıtı…


Vekalet sözleşmesi nedir, nasıl yapılır?


Vekalet sözleşmesi, vekilin, müvekkilin (Vekil Eden) çıkarı ve iradesi doğrultusunda bir işi yapmayı borçlandığı ve kural olarak geçerliliği hiçbir şekil şartına bağlı olmayan bir iş görme sözleşmesidir.


Vekalet sözleşmesi şekle tabi olmamakla beraber yazılı olmadıkça da kanıtlanamaz. İspatlamak açısından vekalet sözleşmelerinin yazılı olması ve hatta noterde düzenleme şeklinde yapılması gerekir. 


Dolayısıyla tapu işlemlerinde kullanılacak vekaletnameler de noterliklerce, elçilik veya konsolosluklarca düzenleme şeklinde yapılmalı; müvekkilin kimliği açıkça belirtilmeli ve yakın tarihte çekilmiş fotoğrafı olmalı; vekalet konusu (satış, bağışlama, trampa vd.) açıkça belirtilmiş olmalı; işlem konusu taşınmazın özellikleri (ada, pafta, parsel, mevki vd.) gösterilmeli; vekil yetkisini bir başkasına devretmek için vekaletname veriyorsa, vekilin devir yetkisine (Tevkil) sahip olduğu ilk vekaletnamede ve ikinci vekaletnamede açıkça belirtilmiş olmalı, tapu işlemleri için iki vekaletname de sunulmalı; işleme konu taşınmaz malin vekil tarafından satın alınması söz konusuysa bu husus açıkça belirtilmeli; vekaletnamede yapılacak düzeltmeler, vekaletnameyi düzenleyen merci tarafından mühürlenip imzalanarak onaylanmış olmalıdır. 


Vekalet sözleşmesinin kapsamı sözleşmede açıkça belirtilmelidir. Vekilin, özel olarak belli bir işi yapmak için yetkili kılınmadığı vekaletname genel nitelik taşır. Vekil, kendisine özel olarak yetki verilmedikçe müvekkil adına dava açamaz, taşınmaz mal alıp satamaz, kambiyo taahhüdünde bulunamaz vb. Ancak, genel vekaletnameyle yetkilendirilen vekilin kira sözleşmesi yapabilmesi için özel yetkiye sahip olması gerekmez.