Gayrimenkulün malikinin ölümü halinde, mülkiyet hakkı mahkemeden alınmış veraset belgesinde veya veraset ilamında belirtilen mirasçılarına intikal ediliyor. Peki torunun miras hakkı nedir? Dededen toruna miras kalır mı? diyorsanız işte yanıtı...
Torunun miras hakkı nedir?
Miras, mirasbırakanın ölümü ile birlikte açılıyor. Mirasbırakanın sağlığında yapmış olduğu mirasla ilgili kazandırmalar ve paylaştırmalar, terekenin ölüm anındaki durumuna göre değerlendiriliyor.Ölüm anından sonra kanundaki hükümlere de uyarak mirasın alınması süreci başlıyor.
Miras hukukuna göre, bir kimsenin vefatının ardından sahip olduğu mal ve haklar yasal mirasçılarına geçmiş oluyor. Mirasçılar, mirasbırakanın aynî haklarını, alacaklarını, diğer malvarlığı haklarını, taşınır ve taşınmazlar üzerindeki zilyetliklerini doğrudan doğruya kazanırlar ve mirasbırakanın borçlarından kişisel olarak sorumlu oluyor.
Aynı zamanda mirasçıların mirası kabul etme hakkı olduğu gibi mirası reddetme hakkı da bulunuyor. Mirasçılar, mirası üç ay içerisinde reddedebiliyor. Peki torunun miras hakkı nedir? Dededen toruna miras kalır mı? diyorsanız işte yanıtı...
Dededen toruna doğrudan miras kalmıyor. Ancak dedenin kendi altsoyunun kendisinden önce ölmesi halinde, çocuğunun hakkı torunlara intikal ediyor.
Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı oluyor:
1. Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,
2. Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,
3. Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
Evlatlık miras alabilir mi?
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com