19 / 04 / 2024

Terasın kapatılması yasal mıdır?

Terasın kapatılması yasal mıdır?

Binanın en üstündeki teraslık alana yapılan kat teras kat oluyor. Büyük balkon da denilebiliyor. Peki Terasın kapatılması yasal mıdır? diyorsanız işte yanıtı...


Terasın kapatılması yasal mıdır?

Teras kat; apartmanların en üst katında bulunan ve diğer katlara oranla apartmandan bağımsız görünen katlar oluyor.  Çatı katının altında yer alıyor. Genellikle çatı katı ve teras katı karıştırılıyor. 


Teras katlarda genellikle tek daire bulunuyor. Aynı apartmanda yer alan diğer dairelere oranla daha büyük yapılar oluyor. Çoğunlukla büyük ölçekli balkonları bulunuyor. 


Teras kapamanın yasal olup olmadığı merak edilen hususlar arasında bulunuyor.  Peki Terasın kapatılması yasal mıdır? diyorsanız işte yanıtı...


Özellikle proje ve planda yer almayan balkonların ev ortamına katılarak odaya dönüştürülmesi yasal olmuyor.  İmar Kanunu 5. Madde gereğince yapı; karada ve suda, daimi veya muvakkat, resmi ve hususi yeraltı ve yerüstü inşaatı ile bunların ilave, değişiklik ve tamirlerini içine alan sabit ve müteharrik tesislerdir. Buna göre, yeraltı ve yerüstü inşaatı ile her tesis yapıdır. Balkon, çatı, duvar gibi binanın inşaat ile yapılan her bir kısmı tek başına yapı oluyor.


İmar mevzuatı açısından yapı ruhsatı, izne bağlı bir yapının yapılabilmesi için yetkili idarenin izin verdiğine dair, belirli bir ada ve parselde, kimin hangi tür inşaat yapacağına izin verildiğini, gerekli harç ve vergilerin de ödendiğini gösteren belge oluyor. 


Teras kapatmak için izinler bağlı olunan belediyelerin Fen İşleri , Yapı Kontrol ve Denetim Birimlerinden alınabiliyor.


Dükkanlar çatı masrafına katılır mı?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com