03 / 05 / 2024

Tek evi olan emlak vergisi öder mi?

 Tek evi olan emlak vergisi öder mi?

Emlak vergisi arsa,mesken,işyeri ve arazi gibi taşınmazlara sahip olan kişiler tarafından ödeniyor.Peki tek evi olan emlak vergisi öder mi?


Tek evi olan emlak vergisi öder mi?

1319 sayılı kanun gereğince, Türkiye sınırları içerisinde yer alan tüm taşınmaz mallar, emlak vergisine tabi tutuluyor. Arsa, arazi, dükkan ve konut gibi gayrimenkul sahiplerinin her sene emlak vergisi ödemeleri gerekiyor.


Vergi, her sene iki eşit taksit halinde ödenebiliyor. Mart,Nisan ve Mayıs aylarında emlak vergisinin birinci taksiti ödenirken,Kasım ayında ise emlak vergisinin ikinci taksiti ödeniyor.


Vergi için ödemeler taşınmaz malların bağlı olduğu belediyeye yapılıyor. Vergisi ödenecek taşınmazın bir başka şehirde olması halinde ödemeler tüm belediyelerden PTT Havalesi veya Belediyelerin Banka Hesap Numaralarına Emlak Vergisi Mükellef numarasının yazılması şartıyla yapılabiliyor.


Emlak vergisinde bazı muafiyetlikler de bulunuyor.Bu muafiyetten yararlanabilmek için bazı şartları taşımak gerekiyor.Peki tek evi olan emlak vergisi öder mi?


Sıfır oranlı emlak vergisi olarak da nitelendirilen emlak vergisi muafiyetinden, 200 metrekareyi geçmeyen tek eve sahip "geliri olmayan" kimseler faydalanabiliyor. Ayrıca, tek meskenin yanı sıra yazlık olarak kullanılan ev de muafiyet dışında oluyor.


Fakat yazlık olan ancak kışın da kullanılan ve sahip olunan tek ev olması nedeniyle muafiyet söz konusu olabiliyor.


Başka bir geliri olmayan emekliler, özürlüler, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri, hiçbir geliri olmayan işsizler ve ev hanımları, brüt alanı 200 metrekareyi aşmayan tek bir meskene sahip olmaları halinde sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanıyor ve emlak Vergisi ödemiyor. 

Emlak vergisi muafiyet dilekçesi 2015!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com