18 / 04 / 2024

Tarladan yol geçerse ne kadar para verirler?

Tarladan yol geçerse ne kadar para verirler?

Büyükşehir Belediyesi tarafından ve İlçe Belediyesi ve Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bir tarla üzerinde yol açılabiliyor. Peki tarladan yol geçerse ne kadar para verirler? diyorsanız işte yanıtı...


Tarladan yol geçerse ne kadar para verirler?

Yola terk, imar uygulaması sırasında taşınmaz sahipleri tarafından söz konusu taşınmaz malın kamu yararına terk edilmesi işlemini ifade ediyor.Yani; belediye bir yol çalışması yapacak ve yolu genişletecek ise ve sizin tarlanız da bu yol üzerinde ise bir kısmını ya da tamamını alabiliyor.  


Yola terk işleminde tapu kütüğü kaydından yola terk edilmiş kısmın yüzölçümü düşülüyor. Fakat daha sonra yola terk olarak alınmış kısım ihtiyaç olmaması durumunda taşınmaz sahibine tekrar iade edilmiyor. Peki tarladan yol geçerse ne kadar para verirler? diyorsanız işte yanıtı...


Yola terk furumlarında eğerki bölgede imar planı uygulanıyorsa ve yollar planlarda genişliyorsa arsanızın yola cepheli kısmı plana göre tarşlanıyor ve devlet bu konuda herhangi bir ücret ödemeyebiliyor.


Ancak burada bir imar uygulaması yapıldı ise, belediyelerin yüzde 40’a kadar DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) adı altında bedel ödemeksizin mülkiyetinizden yer alması mümkün oluyor. Bu yüzde 40 oranı aşan kısım için  ayrıca bir kamulaştırma yapmak ve fazlasının parasını vermek zorunda oluyor.


Belediyeler ile diğer kamu kurum ve kuruluşların kendi elemanların tarafından ve harita mühendisi sorumluluğunda yaptıkları yola terk haritalarının kontrolundan çizelgede belirtilen ücret alınıyor.


Ortada bir imar çalışması yokken belediye tek taraflı olarak arsanızdan yol geçirdi ise bu halde dilerseniz müdahalenin önlenmesi dilerseniz de kamulaştırmasız el atmaya yönelik dava açmak suretiyle hakkınızı arayabilirsiniz.

Acele kamulaştırma nerelerde yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com