28 / 04 / 2024

Tapusuz gecekondu kentsel dönüşüm 2016!

Tapusuz gecekondu kentsel dönüşüm 2016!

2016 yılında yapılan düzenlemeler ile birlikte alınan karara göre tapusuz gecekondu sahipleri de kentsel dönüşüm yasasındaki bazı haklardan faydalanabilecek. İşte tapusuz gecekondu kentsel dönüşüm 2016...


Tapusuz gecekondu kentsel dönüşüm 2016!

Gecekondu, imar ve yapı kurallarına aykırı olarak genellikle toprak sahibinin bilgisi olmadan kamusal ve özel kişilerin toprakları üzerinde, altyapı gereksinimleri hazırlanmadan çabuk ve ucuz bir biçimde yapılmış yapıları olarak ifade ediliyor. 


2016 yılında Resmi Gazete'de yayımlanan Riskli Yapıyı Malik, Kiracı veya Sınırlı Ayni Hak Sahibi Olmaksızın Kullananlara Yardım Yapılmasına Dair Karar ile kentsel dönüşüm alanlarındaki tapusuz gecekondu sahiplerine yeni haklar getirildi. 


Tapusuz gecekondu kentsel dönüşüm 2016...

Tapusu olmayanlar gecekondular da belli şartları yerine getirerek kentsel dönüşümde ev sahibi olabilecek ya da kira yardımı alabilecek.


Bazı alanlarda yıllardır yaşayan, yol ya da elektrik su gibi hizmetleri de alan gecekonduların sahiplerini çıkartıp, dönüşüm projelerini yürütmekte sorunlar yaşanıyordu. Kararla bu sorunun çözülmesi de amaçlanıyor.


Alınan karara göre tapusu olmadan, bir başkasının ya da hazine'nin arazisinde oturanlara, yıkılacak evleri için enkaz bedeli ödenecek.


Bu kişilere mümkünse kentsel dönüşüm kapsamında yıkılacak gecekondusunun bulunduğu yerden, mümkün değilse de bu alan dışında yapılacak taşınmazlardan satın alabilecekler. Konutun büyüklüğü ve ödeme koşulları her projeye göre ilgili kurumlarca belirlenecek ve enkaz için ödenen miktar ev bedelinden düşürülebilecek.


Hak sahibi idare ile anlaşamazsa enkaz bedelinin yüzde 10'ü peşin ödenecek. Tapusuz gecekondu sahipleri kentsel dönüşüm yasasındaki kira yardımı hakkından da yararlanacak.

Kentsel dönüşümde gecekondulara enkaz yardımı!

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com



Önerilen Bağlantılar : Satışa çıkacak projeler