29 / 03 / 2024

Tapum kayboldu nasıl çıkarılır?

Tapum kayboldu nasıl çıkarılır?

Tapuda yapılan işlemler sonucu tapu dairesi, taşınmaza sahip olan kişiye mühürlü ve imzalı tapu senedi veriyor. Peki tapum kayboldu nasıl çıkarılır? diyorsanız işte yanıtı...


Tapum kayboldu nasıl çıkarılır?

Tapuda yapılan işlemler sonucu tapu dairesi, taşınmaz mala sahip olan kişiye mühürlü ve imzalı tapu senedi veriyor. Tapu senedi sadece taşınmaz malın sahibine veriliyor. Taşınmaz mal üzerinde mülkiyet dışında başkaca hak sahibi olan kişilere tapu senedi verilmiyor.


Örneğin irtifak hakkı sahibine, kiracıya ya da ipotek alacaklısına tapu senedi verilmiyor. Taşınmaz mala birden çok kişi hisseli bir şekilde sahipse, tüm hissedarları gösterir şekilde tek bir tapu senedi verilebileceği gibi hissedarlar talep ederse her birine ayrı ayrı da tapu senedi verilebiliyor.Peki tapum kayboldu nasıl çıkarılır? diyorsanız işte yanıtı...


Tapu senedi kaybolursa, tapu sahibine herhani bir ceza veya farklı bir kısıtlama uygulanmıyor. Tapunun kaybedilmiş olması tamamen, tapu sahibini ilgilendiren bir konu olması nedeniyle, tapunun yeniden çıkarılması yine tapu sahibinin yararına oluyor.


Kaybolan tapuyu çıkarmak, zor bir uygulama olmayıp; Türkiye’ deki herhangi bir tapu dairesine giderek bu işlemler yapılabiliyor.


Bir diğer ifadeyle kayıp tapuyu yeniden çıkarmak için ille de gayrimenkulün bulunduğu yer tapu dairesine gitmeye gerek kalmıyor. En yakın tapu dairesine nüfus cüzdanıyla müracaat etmek yeterli oluyor.


Tapu renkleri nelerdir?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com