19 / 04 / 2024

Tapuda tevhid şartları nelerdir?

Tapuda tevhid şartları nelerdir?

Tapu kütüklerinin üzerindeki birden çok gayrimenkulün tek bir parsel haline dönüştürülmesi işlemi tevhid olarak karşımıza çıkıyor.Peki tapuda tevhid şartları nelerdir?


Tapuda tevhid şartları nelerdir?

Tapu birleştirme işlemi olarakta bilinen tapu tevhit

işlemi,tapu Müdürlükleri tarafından kaydı tutulan tapu kütüklerinin üzerindeki birden çok gayrimenkulün tek bir parsel haline dönüştürülmesi olarak karşımıza çıkıyor.


Tevhid işlemi için bazı şartlar da aranıyor.Peki tapuda tevhid şartları nelerdir? diyorsanız işte yanıtı..


Tapuda tevhit şartları şu şekilde sıralanıyor:


-Tevhid işlemi yapılacak taşınmazların bitişik olması gerekiyor.

-Üzerinde rehin (ipotek, haciz) gibi tasarrufu kısıtlayan engellerin olmaması gerekiyor. 

-Tasarrufu kısıtlayan engeller var ise hak sahiplerinin  muvafakatı gerekiyor.

-Tevhid işlemleri belediye encümeni kararı veya il idare  kurulun olumlu kararı üzerine kadastro müdürlükleri tescil bildirimi düzenleyerek tapuya intikal ettiriliyor.


Tevhid yani birleştirme işlemleri için verilen hizmet karşılığında söz konusu gayrimenkuller için kayıtlı değerler üzerinden, ayrı ayrı tevhit harcını ödenmesi gerekiyor. Tapunun birleştirilmesi işlemi için ödenmesi gereken harç ifraz olan parselin tevhit işlemi olmadan önceki değeri üzerinden hesaplanıyor. İfraz işleminin yapıldığı gayrimenkullerin ilgili belediye tarafından bildirilen  Emlak beyan değerinden az olmaması gerekiyor.  Buna göre beyan edilecek değerleri üzerinden binde 11,38 oranında tapu ifraz harcı tahsil ediliyor. 


Tapu bölünme işleminin gerçekleşebilmesi için tevhit işlemine konu olan taşınmazların üzerinde rehin, irtifak hakkı veya şerh varsa bunların da hak sahipleri tarafından alınması gerekiyor.

Tapuda tevhid nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com