07 / 05 / 2024

Tapuda ödenen harç bedelleri 2015!

Tapuda ödenen harç bedelleri 2015!

Harçlar Kanunu’na göre tapu işlemleri, tapu harcına tabi tutuluyor.Her sene harcı yeniden hesaplanıyor.Peki tapuda ödenen harç bedelleri 2015 ne kadar?İşte tapuda ödenen harç bedelleri 2015..


Tapuda ödenen harç bedelleri 2015!

Gayrimenkul mal alım satım işlemlerine Harçlar Kanunu’na yer veriliyor.Buna göre tapu dairesinde verilen hizmet karşılında tapu harcının ödenmesi gerekiyor. Tapu harcı için ödenecek tutar, satış bedeli üzerinden hesaplanıyor.


Tapu devir işlemlerinin gerçekleşebilmesi için alıcının ve satıcının yanında bulundurması gereken belgeler aşağıda yer alıyor;


-Satılması istenen taşınmaza ait tapu senedi,

-Satıcı ve alıcıların fotoğraflı nüfus cüzdanları, (pasaport veya avukat kimliği ile işlem yapılabilmekte ancak ehliyet ile işlem yapılmamaktadır)

Satıcıların birer, alıcıların ikişer adet son altı ay içinde çekilmiş vesikalık fotoğrafları

-Tapu sahibi işleme bizzat gelmiyor ise, temsile ilişkin belge, (Vekâletname, vasi kararı, kayyım kararı vb. )Vekil veya temsilci olan kişinin fotoğraflı nüfus cüzdanı ve bir adet vesikalık fotoğrafı,

Yine alıcılardan da bizzat gelmeyen var ise onları temsil eden kişilerin fotoğraflı nüfus cüzdanları, vesikalık fotoğrafları ve temsile ilişkin belge

-Satışı yapılacak olan taşınmaza ait ilgili belediyeden alınmış  Emlak  beyan değerini gösteren belge.

-Kat mülkiyeti kurulmuş gayrimenkullerde DASK poliçes


Tapuda ödenen harç bedelleri 2015!


Tapu harcı oranları, her sene Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından yayımlanıyor ve açıklanan harç bilgilerine göre tapu harcı alıcıdan ve satıcıdan ayrı ayrı olmak üzere tahsil ediliyor.


Tapu masrafları adı altında ödenecek harç ile ödemelerin yapılması gereken banka bilgileri, tapu müdürlüğü tarafından mesaj yolu ile bildiriliyor.


Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün 2015 yılı tarifesine göre tapu harcı; taşınmaz malın gerçek satış bedeli üzerinden binde 20 oranında tahsil ediliyor.Tapu harç parasının yanı sıra döner sermaye ücretlerinin de ödenmesi gerekiyor.


Tapu harcının yanından ödenmesi gereken tapu döner sermaye bedeli ise 2015 yılında 82,50 TL olarak ödenecek.


Tapu harcı kredi kartı ile ödenebilir mi?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com