04 / 05 / 2024

Tapu tahsisin tapuya çevrilmesi için istenen belgeler nelerdir?

 Tapu tahsisin tapuya çevrilmesi için istenen belgeler nelerdir?

Tapu tahsis belgesi, 2981 sayılı İmar Affı Kanunu hükümlerince düzenleniyor.Tapu tahsisi tapuya çevrilebiliyor.Peki tapu tahsisin tapuya çevrilmesi için istenen belgeler nelerdir?


Tapu tahsisin tapuya çevrilmesi için istenen belgeler nelerdir?

2981 sayılı İmar Affı Kanunu göre hazine, belediye, il özel idaresine ait veya Vakıflar Genel Müdürlüğünün idare ettiği arsa veya araziler üzerinde, gecekondu sahiplerince yapılmış yapılar, 12 nci madde hükümlerine göre tespit ettirildikten sonra, kayıt maliki kamu kuruluşunca bu yer hak sahibine tahsis ediliyor ve bu tahsisin yapıldığı tapu sicilinin beyanlar hanesinde gösterilerek ilgili kişiye tapu tahsis belgesi veriliyor.


Tapu tahsis belgesi ile tapu senedi birbirinden farklı olmasına karşın genellikle karıştırılıyor.Tapu senedi bir gayrimenkulde kişinin mutlak-kesin nitelikte olan hak sahipliğini gösteren belge olarak karşımıza çıkarken,tapu tahsis belgesi tapu senedi gibi mutlak ve kesin bir mülkiyet hakkı niteliğine sahip olmuyor.


Kadastro planları ile belirlenen alanlarda tapu tahsis belgesi yerine hak sahiplerine doğrudan tapuları verilebiliyor.Tapu tahsis belgesinin tapuya dönüştürülmesi için gerekli belgeler ile birlikte belediyeye müracaat edilebiliyor.


Tapu tahsisin tapuya çevrilmesi için istenen belgeler..

-Başvuru dilekçesi

-Noter onaylı beyanname ve taahhütname

-Tapu tahsis belgesi

-İmar Affı Müracaatı Belgesi

-2000 TL’lik Banka Makbuzu

-Toprak parası ödenmiş ise Banka dekontu

-Satışlı yerler için Noter Satış

-Vefat edenler için veraset ilamı

-Kimlik fotokopisi

-Bağlı bulunulan Muhtarlıktan Form-5 Belgesi

-İmar durumu

-Bazı durumlarda nüfus kayıt örneği ve isim, soy isim -değişikliklerinde mahkeme kararı


Tapu tahsis belgesi devredilebilir mi?



Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com