10 / 05 / 2024

TAKS ne anlama gelir?

TAKS ne anlama gelir?

Bir yapı inşaatı sürecinde, inşaat alan hesabında gerekli olan değerler arasında bulunan TAKS ne anlama gelir? TAKS nasıl bulunur? İşte TAKS hakkında bilinmeyenler..


TAKS ne anlama gelir?

Taban alanı katsayısının açılımı olan TAKS,  bir yapının taban alanının ne kadar olacağını belirliyor.TAKS yapının arsa alanı üzerinde ne kadarlık bir kısımda yayılacağı ve kaç katlı olacağını belirlenmesinde önemli bir rol teşkil ediyor.


Planlı Alanlar Tip İmar Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğinde TAKS ile ilgili bilgilere yer veriliyor. Yönetmeliğe göre yapılan açıklamalar şu şekilde;


Bahçede yapılan eklenti ve müştemilatı dahil yapıların tabi zemin veya tesviye edilmiş zemin üzerinde kalan kısmının parseldeki izdüşümünün kapladığı alana TAKS deniyor.Ana yapının dışında kalan binaya ait arıtma tesisi ve trafolar, akaryakıt pompaları ve taşıyıcıları hariç olmak üzere kanopiler ve arkatlar, yangın merpenleri, toprağa dayalı asansör boşlukları, ışıklıklar, zemine oturan avlular, iç bahçeler, açık havuzlar, pergole, kameriye, üstü açık veya örtülü zemin terasları, bahçe duvarı ve istinat duvarı gibi yapılar taks oranına dahil edilmiyor.


Bina oturum hesabında,TAKS ile arsa alanı çarpılıyor. Böylece, inşaatı yapılacak yapının bina oturum alanı bulunuyor.Belirlenen imar durum belgelerinde TAKS oranının iki oran aralığında gösterilmesi durumunda verilen oranlar arasında istenilen taks rakamı seçilebiliyor. Taban alanının büyük olarak seçilmesi halinde kat sayısı azalıyor; taban alanının küçük olarak seçilmesi halinde ise kat sayısı artıyor.

TAKS nedir, nasıl hesaplanır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com