25 / 04 / 2024

Stratejik ÇED uygulaması nedir?

Stratejik ÇED uygulaması nedir?

SÇD raporu hazırlama yükümlülüğü ile SÇD ve ÇED uygulamaları, Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmelik taslağı kapsamında ele alınıyor. Buna göre Stratejik ÇED uygulaması nedir? diyorsanız işte yanıtı...


Stratejik ÇED uygulaması nedir?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Çevre Kanununa dayanılarak hazırlanan Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği taslağının yürürlüğe girmesi için Bakanlık çalışmaları devam ediyor.


Stratejik Çevresel Değerlendirme Yönetmeliği taslağının amacı  çevrenin yüksek düzeyde korunmasını sağlamak ve sürdürülebilir kalkınma ilkesi doğrultusunda, çevre üzerinde olası önemli olumsuz etkilere sahip plan ve programların hazırlanması ve onayı sürecinde çevresel unsurların entegre edilmesi için bir Stratejik Çevresel Değerlendirme yapılması oluyor.


Peki Stratejik ÇED uygulaması nedir? diyorsanız işte yanıtı...


Stratejik ÇED; Onaya tabi plan ya da programın onayından önce planlama veya programlama sürecinin başlangıcından itibaren, çevresel değerlerin plan veya programa entegre edilmesini sağlamak, plan ya da programın olası çevresel etkilerini en aza indirmek ve karar vericilere yardımcı olmak üzere katılımcı bir yaklaşımla sürdürülen ve yazılı bir raporu da içeren çevresel değerlendirme çalışmaları olarak ifade ediliyor.


SÇD raporu ise; Yetkili Kurumun, kapsam belirleme aşamasında belirlenen format doğrultusunda hazırladığı veya hazırlattığı, hazırlanan yönetmelik taslağının EK-III’teki bilgileri ve kapsamlı bir stratejik çevresel değerlendirmeyi içeren raporu Stratejik ÇED (SÇD) olarak tanımlanıyor.


ÇED raporuna tabi işletmeler! 


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com