06 / 05 / 2024

Şerefiyeyi kim öder?

Şerefiyeyi kim öder?

Hem işyerlerinde hem de aynı tip konut ve sitelerde uygulanan şerefiye manzara,cephe,açıklık,bahçe durumu gibi durumlarda geçerli oluyor. Peki şerefiyeyi kim öder?


Şerefiyeyi kim öder?

Dairelerin fiyatlarının birbirinden farklı olmasına sebep olan faktörlerden birisi de şerefiye olarak karşımıza çıkıyor. Şerefiye bedeli dairenin satışında ya da kiralanmasında talep edilebiliyor. 


Şerefiye bedelinin farklı olmasına sebep olan etkenler arasında; manzara, cephe, yön, kat durumu, bahçe durumu, açıklık, kat irtifası, gün ışığı gibi özellikler yer alıyor.


Şerefiye bedeli  hesabı ''Sistem Sayım''  programı kullanılarak yapılıyor. Sistem Sayım programı taşınmaz ile ilgili gerekli bilgilerin girilmesi ile hesaplanıyor. Yapılan hesaplama sonucunda şerefiye bedeli tespit ediliyor. Bütün bu hesaplamalar ve daire özellikleri Teknik heyet tarafından bir raporda toplanıyor. 


Şerefiye raporu gayrimenkulün bütün özelliklerinin tespiti sonucunda hazırlanan bir rapor olarak karşımıza çıkıyor. Şerefiye raporunda, arsa özellikleri, binalar, kabuller, değerlendirme kriterleri ve hesaplama şekli, hesaplamalar puanlamalar ve fiyatlandırmalar yer alıyor.Peki şerefiyeyi kim öder? diyorsanız işte yanıtı..


Şerefiye bedeli ödemesini daireyi satın alacak kişinin yapması gerekiyor. Yani bu durumda daireyi satın alacak olan kat malikinin şerefiye bedelini ödemesi gerekiyor.

Şerefiye hesaplaması nasıl yapılır?

Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com