26 / 04 / 2024

Reddi mirasta başvuru tarihi önemli!

 Reddi mirasta başvuru tarihi önemli!

Posta Gazetesi yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında okuyucusu tarafından gelen soru üzerine reddi mirasta başvuru tarihinin önemli olduğunu yazdı...


Babam, 3 Aralık 2018’de vefat etti. Kendisinin herhangi bir malvarlığı yoktu. Ancak 20 bin TL civarında borcu bulunduğunu öğrendik ve bir hafta içinde mahkemeye başvurup mirasın reddini talep ettik. Ancak mahkeme mart sonuna doğru gün verdi. Bu halde de üç ayı geçirmiş olacağız. Bu bizim için bir risk teşkil etmez mi? ● A.U.


Okuyucularım artık hukuki konulara bayağı vakıf, bakın mirasın reddi için zaman kaybetmiyorlar. Artık biliyorlar ki süre üç ay. Okuyucum da bu süreyi geçirmemek için bir hafta içinde mahkemeye başvurmuş. Ancak duruşma günü, üç ayı geçiyor. Okuyucum haklı olarak endişe ediyor, ancak endişeye gerek yok. Bu gibi olaylarda mesele başvurunun süresinde yapılmış olması. Zira bu başvuru bir yargılama sürecini gerektirmiyor, bu başvuru sadece taleplerinin tescili amacı taşıyor. Dolayısıyla talepte bulunmak yeterli. Mühim olan süresi içinde talepte bulunmak, okuyucum da süresi içinde beyanını mahkemeye bildirdiğine göre, artık endişeye gerek yok. Miras reddolunmuştur. Dava tarihinde olacak olan, beyanınızın tescilidir o kadar. Mesela tesciline dair karar verildikten sonra mahkemenin bu yöndeki tescil kararı bir mahkeme kararı şeklinde kendilerine verilecektir. Bunun için de kararın yazılmasına kadar bir süre de geçecektir. Bu olağandır, bu da endişe yaratmamalı.


★ ★ ★ ★ ★


Reddin tescili yapıldıktan sonra bunun bir şekilde ilanı söz konusu olmayacak. Vefat edenin borçları için okuyucuma başvuru yapıldığında bu ret tescil kararını sunmak zorunda kalacağından, kararın birkaç suretinin de temininde yarar vardır. Kendileri 20 bin lira kadar bir borçtan haberdar olmuşlar ama bu daha da artabilir, tedbirli olmak lazım.