
Gayrimenkul kiralamalarında kira döneminin sona ermesi halinde, mal sahibi kiracısına belli bir oranda artış yapma hakkına sahip oluyor.Peki Nisan ayı kira artışı nasıl hesaplanır?
Nisan ayı kira artışı nasıl hesaplanır?
Taşınmaz kiralamalarında yenilenen kira döneminde kirabedeline artış yapılıyor. Ancak bu zam mal sahibinin istediği oranda değil, kanunda belirtilen oranlarda yapılıyor.
Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki(ÜFE) artış oranını geçmemek koşuluyla geçerli oluyor. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.
Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirleniyor.
Kira artış oranı hesabı eski uygulama olan TEFE - TÜFE hesabına göre değil, ÜFE hesabına göre yapılıyor.
Fakat bu kural yalnız meskenlerde uygulanıyor. Mesken kiracılarına ÜFE'nin bir önceki yılının aynı ayına göre değişim oranına göre zam yapılırken; işyeri kiracısına 2020 yılına kadar istenilen oranda zam yapılabiliyor.Peki nisan ayı kira artışı nasıl hesaplanır?
Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %1,05 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %2,60 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,41 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,03 artış gösterdi.
Buna göre 3 Nisan'da açıklanan enflasyon oranlarına göre, Nisan ayında kiracılara yüzde 3,41 oranında zam yapılacak.
Üretici Fiyat Endeksi Mart 2015!
Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com