19 / 05 / 2024

Müteahhitin iflası halinde ne yapılır?

 Müteahhitin iflası halinde ne yapılır?

Hak sahipleri kimi zaman müteahhit yüzünden problem yaşayabiliyor. Müteahhit iflas edebiliyor. Peki Müteahhitin iflası halinde ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı...


Müteahhitin iflası halinde ne yapılır?

Bir arsa üzerinde binanın inşaatı yapan müteahhitler, arsa sahibi ile bir sözleşme imzalıyor. İnşaatı tamamlanan binadan bazı daireler arsa sahibinin olurken, kalan daireler de müteahhitin olmuş oluyor.


İnşaat sürecinde müteahhitin sözleşmedeki kurallara uyması gerekiyor. Müteahhitin binayı sözleşmede yazan maddelere göre inşa etmesi, zamanında başlaması ve zamanında bitirmesi gerekiyor.


Ancak kimi zaman hak sahipleri kimi zaman müteahhit yüzünden problem yaşayabiliyor. Müteahhit iflas edebiliyor. Peki Müteahhitin iflası halinde ne yapılır? diyorsanız işte yanıtı...


Müteahhitin iflas etmesi ve ortadan kaybolması gibi durumlarda sözleşmeye imzalayan 3. şahıslar, arsa sahibi ile karşı karşıya kalıyor. Arsa sahibpleri müteahhitin iflasını öne sürerek sözleşmeyi iptal etmek isteyebiliyor.


Bu gibi durumlarda, arsa sahibine karşı dava süreci de başlatılabiliyor. İnşaat çalışmalarına başlanan ancak tamamlanamayan gayrimenkul için "sebepsiz zenginleşme" davası açılabiliyor.


Buna karşın taraflar, müteahhite karşı da tazminat davası açabiliyor. Alınacak ilam sonucu yükleniciye karşı kesinleşen alacak için yapılacak takipte, yüklenicinin arsa sahibinden olan sebepsiz zenginleşme yararlı ve zorunlu masraflar alacağına haciz konulabiliyor.


Müteahhiti nereye şikayet edebilirim?


Özge ÖZDEMİR/Konuttimes.com