29 / 04 / 2024

Muhdesatın devri ve terki nasıl gerçekleşir?

 Muhdesatın devri ve terki nasıl gerçekleşir?

Sizin olan arsanın üzerine başka biri konut yaptı. Arsanın tapusu sizde, konutun tapusu o kişide. İşte bu yapılan konuta “muhdesat” adı verilir. Peki muhdesatın devri ve terki nasıl gerçekleşir?


Muhdesatın devri ve terki nasıl gerçekleşir? 


Medeni Kanun’un yürürlüğe girmiş olduğu tarih 1926 yılından önce yapılmış veya araziye dikilmiş tüm muhdesatlar başkasına devredilebilir. Bunun için resmi senet düzenlenir ve tapu kütüğünün boş olan ilk sayfasına sanki bir gayrimenkul gibi tescil edilir ve sayfalar arasında irtibat kurulur.


Muhdesatın devri, 1926 yılından sonra yapıldığı veya dikildiği anlaşılan yapının veya ağaçların satışı sadece arazi sahibine yapılır/bağışlanır. Bunun dışında kendisi kullanacağı gibi kiraya verme hakkı da vardır.


Örnek verelim: Ahmet Bey’in bir tarlası var ve Veli Bey’e ait olan elma ağaçları bu tarla üzerinde yer alıyor. Veli Bey, ağaçları elden çıkarıp İstanbul’a yerleşmek istiyor. Bu durumda ne yapması lazım?


Eğer Veli Bey’e ait olan elma ağaçları 1926 yılından önce dikilmiş ise satışını ya da devrini gerçekleştirebilir. Yok eğer 1926 yılından sonra dikilmiş ise ya Ahmet Bey’e satacak ya da bağışlayacak. Bunları yapmazsa eğer Veli Bey’in ölümüne kadar ağaçlar Veli Bey’e ait kalacak ve ölümünden sonra mirasçıları noter kararı ile terkin edebilecek.